Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Proximate composition, fatty acids and cholesterol content of meat cuts from tegu lizard Tupinambis merianae

Caldironi, Hugo AlfredoIcon ; Manes, Mario EnriqueIcon
Fecha de publicación: 09/2006
Editorial: Academic Press Inc Elsevier Science
Revista: Journal of Food Composition and Analysis
ISSN: 0889-1575
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Biológicas

Resumen

The proximate composition, fatty acid composition and cholesterol content of three different cuts of meat from tegu Tupinambis merianae were determined. Moisture (72.0±0.7%), protein (23.6±0.7%), fat (4.0±1.3%) and ash (1.2±0.2%) did not differ from values obtained from beef or chicken meat. The cholesterol content (18.2±5.8 mg/100 g tissue) was similar among the cuts and was lower in tegu meat than in other meats of similar fat content such as beef, chicken or fish. The relation between polyunsaturated and saturated fatty acids (1.09) was comparable to that of some species of fish, and the fat presents nutritional qualities comparable with those of chicken meat.
Palabras clave: Lizard Meat , Tupinambis Merianae , Fatty Acid Composition , Tegu
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 145.7Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/44695
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157505001109
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2005.09.005
Colecciones
Articulos(CCT - NOA SUR)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - NOA SUR
Articulos(INIBIBB)
Articulos de INST.DE INVEST.BIOQUIMICAS BAHIA BLANCA (I)
Citación
Caldironi, Hugo Alfredo; Manes, Mario Enrique; Proximate composition, fatty acids and cholesterol content of meat cuts from tegu lizard Tupinambis merianae; Academic Press Inc Elsevier Science; Journal of Food Composition and Analysis; 19; 6-7; 9-2006; 711-714
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES