Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pieniazek, Facundo
dc.contributor.author
Messina, Valeria Marisa
dc.date.available
2018-05-03T17:09:40Z
dc.date.issued
2016-02
dc.identifier.citation
Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Scanning electron microscopy combined with image processing technique: Analysis of microstructure, texture and tenderness in Semitendinous and Gluteus Medius bovine muscles; John Wiley & Sons Inc; Scanning; 38; 6; 2-2016; 1-8
dc.identifier.issn
0161-0457
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/43974
dc.description.abstract
In this study the effect of freeze drying on the microstructure, texture, and tenderness of Semitendinous and Gluteus Medius bovine muscles were analyzed applying Scanning Electron Microscopy combined with image analysis. Samples were analyzed by Scanning Electron Microscopy at different magnifications (250, 500, and 1,000X). Texture parameters were analyzed by Texture analyzer and by image analysis. Tenderness by Warner?Bratzler shear force. Significant differences (p<0.05) were obtained for image and instrumental texture features. A linear trend with a linear correlation was applied for instrumental and image features. Image texture features calculated from Gray Level Co-occurrence Matrix (homogeneity, contrast, entropy, correlation and energy) at 1,000_ in both muscles had high correlations with instrumental features (chewiness, hardness, cohesiveness, and springiness). Tenderness showed a positive correlation in both muscles with image features (energy and homogeneity). Combing Scanning Electron Microscopy with image analysis can be a useful tool to analyze quality parameters in meat.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Image Analysis
dc.subject
Scanning Electron Microscopy
dc.subject
Surface Analysis
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Scanning electron microscopy combined with image processing technique: Analysis of microstructure, texture and tenderness in Semitendinous and Gluteus Medius bovine muscles
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-05-03T13:58:32Z
dc.journal.volume
38
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Pieniazek, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas de las Fuerzas Armadas. Centro de Investigaciones en Sólidos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Messina, Valeria Marisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas de las Fuerzas Armadas. Centro de Investigaciones en Sólidos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina
dc.journal.title
Scanning
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/sca.21321
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/sca.21321
Archivos asociados