Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pieniazek, Facundo  
dc.contributor.author
Messina, Valeria Marisa  
dc.date.available
2018-05-03T17:09:40Z  
dc.date.issued
2016-02  
dc.identifier.citation
Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Scanning electron microscopy combined with image processing technique: Analysis of microstructure, texture and tenderness in Semitendinous and Gluteus Medius bovine muscles; John Wiley & Sons Inc; Scanning; 38; 6; 2-2016; 1-8  
dc.identifier.issn
0161-0457  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/43974  
dc.description.abstract
In this study the effect of freeze drying on the microstructure, texture, and tenderness of Semitendinous and Gluteus Medius bovine muscles were analyzed applying Scanning Electron Microscopy combined with image analysis. Samples were analyzed by Scanning Electron Microscopy at different magnifications (250, 500, and 1,000X). Texture parameters were analyzed by Texture analyzer and by image analysis. Tenderness by Warner?Bratzler shear force. Significant differences (p<0.05) were obtained for image and instrumental texture features. A linear trend with a linear correlation was applied for instrumental and image features. Image texture features calculated from Gray Level Co-occurrence Matrix (homogeneity, contrast, entropy, correlation and energy) at 1,000_ in both muscles had high correlations with instrumental features (chewiness, hardness, cohesiveness, and springiness). Tenderness showed a positive correlation in both muscles with image features (energy and homogeneity). Combing Scanning Electron Microscopy with image analysis can be a useful tool to analyze quality parameters in meat.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
Image Analysis  
dc.subject
Scanning Electron Microscopy  
dc.subject
Surface Analysis  
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Scanning electron microscopy combined with image processing technique: Analysis of microstructure, texture and tenderness in Semitendinous and Gluteus Medius bovine muscles  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-05-03T13:58:32Z  
dc.journal.volume
38  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Pieniazek, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas de las Fuerzas Armadas. Centro de Investigaciones en Sólidos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Messina, Valeria Marisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas de las Fuerzas Armadas. Centro de Investigaciones en Sólidos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina  
dc.journal.title
Scanning  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/sca.21321  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/sca.21321