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dc.contributor.author
Orqueda, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Rivas, Marisa Ayelen  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa  
dc.contributor.author
Torres, Sebastián  
dc.contributor.author
Cuello, Ana Soledad  
dc.contributor.author
Sayago, Jorge Esteban  
dc.contributor.author
Thomas Valdes, Samanta  
dc.contributor.author
Jimenez-Aspee, Felipe  
dc.contributor.author
Schmeda-Hirschmann, Guillermo  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2018-04-25T17:10:29Z  
dc.date.issued
2017-02-01  
dc.identifier.citation
Orqueda, Maria Eugenia; Rivas, Marisa Ayelen; Zampini, Iris Catiana; Alberto, Maria Rosa; Torres, Sebastián; et al.; Chemical and functional characterization of seed, pulp and skin powder from chilto (Solanum betaceum), an Argentine native fruit. Phenolic fractions affect key enzymes involved in metabolic syndrome and oxidative stress; Elsevier; Food Chemistry; 216; 1-2-2017; 70-79  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/43468  
dc.description.abstract
The aim of this work was to assess the nutritional and functional components of powder obtained by lyophilization of whole fruits, seeds, pulp and skin from chilto (Solanum betaceum Cav) cultivated in the ecoregion of Yungas, Argentina. The powders have low carbohydrate and sodium content and are a source of vitamin C, carotenoid, phenolics, potassium and fiber. The HPLC–ESI-MS/MS analysis of the fractions enriched in phenolics allowed the identification of 12 caffeic acid derivatives and related phenolics, 10 rosmarinic acid derivatives and 7 flavonoids. The polyphenols enriched extracts before and after simulated gastroduodenal digestion inhibited enzymes associated with metabolic syndrome, including α-glucosidase, amylase and lipase and exhibited antioxidant activity by different mechanisms. None of the analyzed fruit powders showed acute toxicity or genotoxicity. The powders from the three parts of S. betaceum fruit may be a potential functional food and the polyphenol enriched extract of seed and skin may have nutraceutical properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Solanum Betaceum  
dc.subject
Chilto  
dc.subject
Seed, Pulp And Skin Powder  
dc.subject
Antioxidant Capacity  
dc.subject
Metabolic Syndrome  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chemical and functional characterization of seed, pulp and skin powder from chilto (Solanum betaceum), an Argentine native fruit. Phenolic fractions affect key enzymes involved in metabolic syndrome and oxidative stress  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-23T19:56:05Z  
dc.journal.volume
216  
dc.journal.pagination
70-79  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Orqueda, Maria Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivas, Marisa Ayelen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuello, Ana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Thomas Valdes, Samanta. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Jimenez-Aspee, Felipe. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Schmeda-Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.08.015  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616312456