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dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.contributor.author
Podio, Natalia Soledad
dc.contributor.author
Badini, Raúl G.
dc.contributor.author
Inga, Marcela
dc.contributor.author
Ostera, Hector Adolfo
dc.contributor.author
Cagnoni, Mariana Celina
dc.contributor.author
Gautier, Eduardo Amilcar
dc.contributor.author
Peral Garcia, Pilar
dc.contributor.author
Hoogewerff, Jurian
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.date.available
2018-04-24T19:07:38Z
dc.date.issued
2015-05
dc.identifier.citation
Baroni, María Verónica; Podio, Natalia Soledad; Badini, Raúl G.; Inga, Marcela; Ostera, Hector Adolfo; et al.; Linking Soil, Water, and Honey Composition To Assess the Geographical Origin of Argentinean Honey by Multielemental and Isotopic Analyses; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 63; 18; 5-2015; 4638-4645
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/43308
dc.description.abstract
The objective of this research was to investigate the development of a reliable fingerprint from elemental and isotopic signatures of Argentinean honey to assess its geographical provenance. Honey, soil, and water from three regions (Córdoba, Buenos Aires, and Entre Rı́os) were collected. The multielemental composition was determined by ICP-MS. δ13C was measured by isotopic ratio mass spectrometry, whereas the 87Sr/86Sr ratio was determined using thermal ionization mass spectrometry. The data were analyzed by chemometrics looking for the association between the elements, stable isotopes, and honey samples from the three studied areas. Honey samples were differentiated by classification trees and discriminant analysis using a combination of eight key variables (Rb, K/Rb, B, U, 87Sr/86Sr, Na, La, and Zn) presenting differences among the studied regions. The application of canonical correlation analysis and generalized procrustes analysis showed 91.5% consensus between soil, water, and honey samples, in addition to clear differences between studied areas. To the authors’ knowledge, this is the first report demonstrating the correspondence between soil, water, and honey samples using different statistical methods, showing that elemental and isotopic honey compositions are related to soil and water characteristics of the site of origin.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Honey
dc.subject
Traceability
dc.subject
Minerals
dc.subject
Isotopes
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Linking Soil, Water, and Honey Composition To Assess the Geographical Origin of Argentinean Honey by Multielemental and Isotopic Analyses
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-04-13T20:01:12Z
dc.journal.volume
63
dc.journal.number
18
dc.journal.pagination
4638-4645
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Podio, Natalia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Badini, Raúl G.. Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Técnica. Centro de Excelencia en Productos y Procesos de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Inga, Marcela. Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Técnica. Centro de Excelencia en Productos y Procesos de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ostera, Hector Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Geocronología y Geología Isotopica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Geocronología y Geología Isotópica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cagnoni, Mariana Celina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Geocronología y Geología Isotopica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Geocronología y Geología Isotópica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gautier, Eduardo Amilcar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Comisión Nacional de Energía Atómica. Centro Atómico Constituyentes; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peral Garcia, Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria ; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hoogewerff, Jurian. University Of Otago; Canadá
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1021/jf5060112
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf5060112
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