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dc.contributor.author
Cassani, Lucía Victoria
dc.contributor.author
Santos, Mauricio Ismael
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban
dc.contributor.author
Moreira, Maria del Rosario
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2018-04-23T20:30:13Z
dc.date.issued
2017-12
dc.identifier.citation
Cassani, Lucía Victoria; Santos, Mauricio Ismael; Gerbino, Oscar Esteban; Moreira, Maria del Rosario; Gomez Zavaglia, Andrea; A Combined Approach of Infrared Spectroscopy and Multivariate Analysis for the Simultaneous Determination of Sugars and Fructans in Strawberry Juices During Storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 83; 3; 12-2017; 631-638
dc.identifier.issn
0022-1147
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/43138
dc.description.abstract
In this work, a Fourier transform mid-infrared spectroscopy (FTIR)-based method was developed for simultaneously quantifying simple sugars and exogenously added fructooligosaccharides (FOS) in strawberry juices preserved for up to 14 d using nonthermal techniques (geraniol and vanillin+ultrasound). The main spectral differences were observed in the 1200 to 900 cm−1 region. The presence of FOS was identified by the typical bands at 1134, 1034, and 935 cm−1. During storage, a significant decrease of sucrose was concomitant to an increase of glucose and fructose in juices stored without any previous preservation treatment, as determined by high-performance liquid chromatography (HPLC). A principal component analysis was performed on the FTIR spectra corresponding to the different treatments. The groups observed explained more than 94% of the variance and were related to changes in the carbohydrate composition during storage. Then, different partial least square models (PLS) were defined to determine the concentrations of glucose, sucrose, fructose, and those of exogenously added FOS with degrees of polymerization within 3 and 5. The carbohydrates´ concentrations determined by HPLC were used as reference method. The models were validated with independent sets of data. The mean of predicted values fitted nicely those obtained by HPLC (correlation and R2 > 0.97), thus supporting the use of the PLS models to monitor the quality of strawberry juices in unknown samples. In conclusion, FTIR spectroscopy appears as an adequate analytical tool to quick assess whether juice formulations meet specifications in terms of authenticity, contamination and/or deterioration.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Carbohydrates
dc.subject
Chemometrics
dc.subject
Fruit-Based Product
dc.subject
Ftir
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
A Combined Approach of Infrared Spectroscopy and Multivariate Analysis for the Simultaneous Determination of Sugars and Fructans in Strawberry Juices During Storage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-04-16T13:48:06Z
dc.journal.volume
83
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
631-638
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Cassani, Lucía Victoria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería En Alimentos; Argentina. Ministerio de Ciencia. Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Cientifíca y Tecnológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santos, Mauricio Ismael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Centro Nacional de Diagnóstico e Investigaciones Endemo-epidémicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreira, Maria del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería En Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.13994
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1750-3841.13994
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