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dc.contributor.author
Dini, Cecilia  
dc.contributor.author
Bolla, Patricia Araceli  
dc.contributor.author
de Urraza, Patricio Jose  
dc.date.available
2018-04-19T14:05:43Z  
dc.date.issued
2016-07  
dc.identifier.citation
Dini, Cecilia; Bolla, Patricia Araceli; de Urraza, Patricio Jose; Treatment of in vitro enterohemorrhagic Escherichia coli infection using phage and probiotics; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 121; 1; 7-2016; 78-88  
dc.identifier.issn
1364-5072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/42618  
dc.description.abstract
Alternative therapies to antibiotics are receiving increased attention, mainly due to the proliferation of multi-resistant pathogens. Antibiotics have had poor outcomes in the treatment of bacterial infections such as with EHEC.Aims: The combination of phage and probiotics against EHEC was assayed in vitro on infected Hep-2 cells. Methods and results: Phage and probiotics treatments on EHEC O157:H7 infected Hep-2 cells were assayed individually or combined. The effect of freeze-drying on phage and probiotics antimicrobial activity was also studied. While treatment with phage alone increased cells detachment caused by EHEC infection, the treatments with MM alone or in combination with phage proved to effectively diminish cell damage caused by EHEC infection. Combined treatment showed a decrease in apoptotic cells count of 57.3% and a reduction in EHEC adhesion to cell monolayer of 1.2 log CFU. The simultaneous use of phage and probiotics showed no antagonistic effect, and freeze-drying did not affect their antipathogenic activity.Conclusions: The combination of phage and probiotics has great potential for reducing the number of pathogens adhered to epithelial cells during EHEC O157:H7 infection and attenuating the cytotoxic effect derived from it. Further in vivo assays are needed for assessing the actual effectiveness of the treatment.Significance and Impact of Study: This study presents a freeze-dried formulation of phage and probiotics capable of controlling EHEC infections and reducing epithelial cell damage in vitro.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bacteriophages  
dc.subject
Ehec (Enterohaemorrhagic E. Coli)  
dc.subject
Probiotics  
dc.subject
Antimicrobials  
dc.subject
Toxins  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Treatment of in vitro enterohemorrhagic Escherichia coli infection using phage and probiotics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-05T18:37:13Z  
dc.journal.volume
121  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
78-88  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bolla, Patricia Araceli. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Urraza, Patricio Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jam.13124  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1111/jam.13124