Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Marsanasco, Marina
dc.contributor.author
Márquez, Andrés Leonardo
dc.contributor.author
Wagner, Jorge Ricardo
dc.contributor.author
Chiaramoni, Nadia Silvia
dc.contributor.author
Alonso, Silvia del Valle
dc.date.available
2018-04-17T17:15:02Z
dc.date.issued
2015-12
dc.identifier.citation
Marsanasco, Marina; Márquez, Andrés Leonardo; Wagner, Jorge Ricardo; Chiaramoni, Nadia Silvia; Alonso, Silvia del Valle; Bioactive compounds as functional food ingredients: characterization in model system and sensory evaluation in chocolate milk; Elsevier; Journal of Food Engineering; 166; 12-2015; 55-63
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/42292
dc.description.abstract
The objective was the design and the structural and functional characterization of bioactive compounds (BC) as functional food ingredients for a future industrial application in chocolate milk. Liposomes were made of soy phosphatidylcholine, containing BC (omega-3, omega-6, vitamin E) and encapsulating folic acid (FA). Stearic acid and calcium stearate were added as liposome stabilizers. The oxidative stability, size and shape were analyzed by thiobarbituric acid method, light scattering, and light microscopy, respectively. Membrane packing was also studied. Rheological behavior of liposomes and encapsulation efficiency of FA were analyzed after pasteurization. Studies were performed in food-model. Liposomes showed significant stability of all parameters and a protective effect over thermolabile FA remaining half of this vitamin encapsulated. Sensory evaluations were studied in chocolate milk with BC, demonstrating positive effects on acceptability. For all the above, BC formulations are suitable for a future application and/or scaling up in dairy industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACCEPTABILITY
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS
dc.subject
LIPOSOME
dc.subject
PRESERVATION
dc.subject
STABILITY
dc.subject
VITAMINS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Bioactive compounds as functional food ingredients: characterization in model system and sensory evaluation in chocolate milk
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-04-17T13:48:32Z
dc.journal.volume
166
dc.journal.pagination
55-63
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Marsanasco, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Universidad Nacional de la Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB; Argentina
dc.description.fil
Fil: Márquez, Andrés Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Investigación en Funcionalidad y Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wagner, Jorge Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Investigación en Funcionalidad y Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chiaramoni, Nadia Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Universidad Nacional de la Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alonso, Silvia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Universidad Nacional de la Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.05.007
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877415002186
Archivos asociados