Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Marsanasco, Marina  
dc.contributor.author
Márquez, Andrés Leonardo  
dc.contributor.author
Wagner, Jorge Ricardo  
dc.contributor.author
Chiaramoni, Nadia Silvia  
dc.contributor.author
Alonso, Silvia del Valle  
dc.date.available
2018-04-17T17:15:02Z  
dc.date.issued
2015-12  
dc.identifier.citation
Marsanasco, Marina; Márquez, Andrés Leonardo; Wagner, Jorge Ricardo; Chiaramoni, Nadia Silvia; Alonso, Silvia del Valle; Bioactive compounds as functional food ingredients: characterization in model system and sensory evaluation in chocolate milk; Elsevier; Journal of Food Engineering; 166; 12-2015; 55-63  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/42292  
dc.description.abstract
The objective was the design and the structural and functional characterization of bioactive compounds (BC) as functional food ingredients for a future industrial application in chocolate milk. Liposomes were made of soy phosphatidylcholine, containing BC (omega-3, omega-6, vitamin E) and encapsulating folic acid (FA). Stearic acid and calcium stearate were added as liposome stabilizers. The oxidative stability, size and shape were analyzed by thiobarbituric acid method, light scattering, and light microscopy, respectively. Membrane packing was also studied. Rheological behavior of liposomes and encapsulation efficiency of FA were analyzed after pasteurization. Studies were performed in food-model. Liposomes showed significant stability of all parameters and a protective effect over thermolabile FA remaining half of this vitamin encapsulated. Sensory evaluations were studied in chocolate milk with BC, demonstrating positive effects on acceptability. For all the above, BC formulations are suitable for a future application and/or scaling up in dairy industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACCEPTABILITY  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS  
dc.subject
LIPOSOME  
dc.subject
PRESERVATION  
dc.subject
STABILITY  
dc.subject
VITAMINS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Bioactive compounds as functional food ingredients: characterization in model system and sensory evaluation in chocolate milk  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-17T13:48:32Z  
dc.journal.volume
166  
dc.journal.pagination
55-63  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Marsanasco, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Universidad Nacional de la Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Márquez, Andrés Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Investigación en Funcionalidad y Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wagner, Jorge Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Investigación en Funcionalidad y Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chiaramoni, Nadia Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Universidad Nacional de la Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alonso, Silvia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB | Universidad Nacional de la Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Grupo Vinculado al IMBICE - Grupo de Biología Estructural y Biotecnología-Universidad Nacional de Quilmes - GBEyB; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.05.007  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877415002186