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dc.contributor.author
Patrignani, Mariela
dc.contributor.author
Ciappini, Maria Cristina
dc.contributor.author
Tananaki, Chrysoula
dc.contributor.author
Fagundez, Guillermina Andrea
dc.contributor.author
Thrasyvoulou, Andreas
dc.contributor.author
Lupano, Cecilia Elena
dc.date.available
2018-04-10T13:36:19Z
dc.date.issued
2017-12
dc.identifier.citation
Patrignani, Mariela; Ciappini, Maria Cristina; Tananaki, Chrysoula; Fagundez, Guillermina Andrea; Thrasyvoulou, Andreas; et al.; Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 12-2017; 1-9
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/41476
dc.description.abstract
Honey acceptability is mainly determined by its colour, crystallisation degree and aroma. In the presentwork, the sensory characteristics and physicochemical parameters of Argentinean honeys from differentecoregions were analysed. Moisture content, Pfund colour, diastase activity, hydroxymethylfurfural content,electrical conductivity, sugar profile and volatile compounds were analytically determined in honeysamples, while sensory characteristics (crystal size, fluency score, sweetness, persistence, granularity, crystallisation,colour intensity and aroma) were evaluated by a trained panel. Significant correlations werefound between honey crystallisation degree and hydroxymethylfurfural content and diastase activity(P ≤ 0.05). It could be confirmed that honey crystallisation interferes with the visual perception of colour.Floral, fresh fruit, ripe fruit, balsamic and wood aromas could be successfully linked to honey volatileprofile (P ≤ 0.05). These results demonstrate that the parameters that could best guarantee the consumers?preference can be successfully associated with the chemical composition of honey by multivariate statisticalanalysis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Aroma
dc.subject
Colour
dc.subject
Crystallisation
dc.subject
Honey
dc.subject
Sensory Analysis
dc.subject
Multivariate Analysis
dc.subject
Volatile Compounds
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-04-09T15:19:55Z
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ciappini, Maria Cristina. Universidad Tecnológica Nacional; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tananaki, Chrysoula. Aristotle University Farm; Grecia
dc.description.fil
Fil: Fagundez, Guillermina Andrea. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Thrasyvoulou, Andreas. Aristotle University Farm; Grecia
dc.description.fil
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13694
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13694
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