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dc.contributor.author
Patrignani, Mariela  
dc.contributor.author
Ciappini, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Tananaki, Chrysoula  
dc.contributor.author
Fagundez, Guillermina Andrea  
dc.contributor.author
Thrasyvoulou, Andreas  
dc.contributor.author
Lupano, Cecilia Elena  
dc.date.available
2018-04-10T13:36:19Z  
dc.date.issued
2017-12  
dc.identifier.citation
Patrignani, Mariela; Ciappini, Maria Cristina; Tananaki, Chrysoula; Fagundez, Guillermina Andrea; Thrasyvoulou, Andreas; et al.; Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 12-2017; 1-9  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/41476  
dc.description.abstract
Honey acceptability is mainly determined by its colour, crystallisation degree and aroma. In the presentwork, the sensory characteristics and physicochemical parameters of Argentinean honeys from differentecoregions were analysed. Moisture content, Pfund colour, diastase activity, hydroxymethylfurfural content,electrical conductivity, sugar profile and volatile compounds were analytically determined in honeysamples, while sensory characteristics (crystal size, fluency score, sweetness, persistence, granularity, crystallisation,colour intensity and aroma) were evaluated by a trained panel. Significant correlations werefound between honey crystallisation degree and hydroxymethylfurfural content and diastase activity(P ≤ 0.05). It could be confirmed that honey crystallisation interferes with the visual perception of colour.Floral, fresh fruit, ripe fruit, balsamic and wood aromas could be successfully linked to honey volatileprofile (P ≤ 0.05). These results demonstrate that the parameters that could best guarantee the consumers?preference can be successfully associated with the chemical composition of honey by multivariate statisticalanalysis.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Aroma  
dc.subject
Colour  
dc.subject
Crystallisation  
dc.subject
Honey  
dc.subject
Sensory Analysis  
dc.subject
Multivariate Analysis  
dc.subject
Volatile Compounds  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-09T15:19:55Z  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ciappini, Maria Cristina. Universidad Tecnológica Nacional; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tananaki, Chrysoula. Aristotle University Farm; Grecia  
dc.description.fil
Fil: Fagundez, Guillermina Andrea. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Thrasyvoulou, Andreas. Aristotle University Farm; Grecia  
dc.description.fil
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13694  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13694