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dc.contributor.author
Agnelli, Miriam Eliana
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.date.available
2018-04-09T21:46:35Z
dc.date.issued
2002-05
dc.identifier.citation
Agnelli, Miriam Eliana; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Quality evaluation of foodstuffs frozen in a cryomechanical freezer; Elsevier; Journal of Food Engineering; 52; 3; 5-2002; 257-263
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/41461
dc.description.abstract
Cryomechanical freezing is recommended for delicate products, with poor mechanical resistance (shrimps, raspberries, strawberries) or those that change their appearance during freezing (chicken, mushrooms, shrimps). The aim of this work is to study the quality aspects related to the application of cryomechanical freezing compared to the use of a conventional mechanical freezer. In order to determine whether or not the use of the combined freezer provokes an improvement in the quality of the final product, different kinds of foodstuffs were chosen and analysed before and after freezing by both methods. The selected products were: chicken escallops, hamburgers, strawberries, asparagus and mushrooms. The quality parameters analysed for this purpose were: drip loss during thawing, texture and colour. The variation in mechanical resistance was also evaluated as a function of the immersion time to determine the hardness of the protective crust formed by the liquid N2 pretreatment.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Mechanical
dc.subject
Freezing
dc.subject
Quality
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Quality evaluation of foodstuffs frozen in a cryomechanical freezer
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-04-05T18:19:45Z
dc.journal.volume
52
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
257-263
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Agnelli, Miriam Eliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877401001133
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/S0260-8774(01)00113-3
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