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dc.contributor.author
Cano, María Emilia  
dc.contributor.author
Di Chenna, Pablo Hector  
dc.contributor.author
Lesur, David  
dc.contributor.author
Wolosiuk, Alejandro  
dc.contributor.author
Kovensky, Jose Eduardo  
dc.contributor.author
Uhrig, Maria Laura  
dc.date.available
2018-04-09T17:11:41Z  
dc.date.issued
2017-11  
dc.identifier.citation
Cano, María Emilia; Di Chenna, Pablo Hector; Lesur, David; Wolosiuk, Alejandro; Kovensky, Jose Eduardo; et al.; Chirality inversion, supramolecular hydrogelation and lectin binding of two thiolactose amphiphiles constructed on a di-lauroyl-L-tartaric acid scaffold; Royal Society of Chemistry; New Journal of Chemistry; 41; 23; 11-2017; 14754-14765  
dc.identifier.issn
1144-0546  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/41325  
dc.description.abstract
Herein we report the synthesis, characterization and self-assembly properties of two new thiolactose based amphiphiles constructed on a di-lauroyl-L-tartaric acid scaffold that only differ in the length of the spacer by an ethylene glycol unit. Upon dissolution in hot water the amphiphiles give rise to different colloidal systems at 25 °C: the one with the shorter linker forms a supramolecular thermoreversible hydrogel at a concentration of 0.1 w/v% while the other renders a colloidal system at high dilution (0.005 w/v%). Dynamic Light Scattering, Electron Microscopy (TEM, SEM and E-SEM), fluorescence CMC determination, SAXS and Circular Dichroism experiments were used to characterize both systems. The experiments indicate that only the amphiphile carrying the shorter linker is able to form a crossed-linked network of micellar fibers and thus, a stable hydrogel is observed. The difference of an ethylene glycol unit in the spacer also causes the adoption of a different molecular assembly evidenced by the inversion of the self-assembled chiral arrangement. In addition, the amphiphiles were evaluated for their ability to bind to the PNA lectin using a turbidimetric method. Agglutination was observed in both cases, a process that was disrupted upon the addition of an excess of the disaccharide lactose.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Organogel  
dc.subject
Light Scattering  
dc.subject
Lectin  
dc.subject
Thiolactose  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chirality inversion, supramolecular hydrogelation and lectin binding of two thiolactose amphiphiles constructed on a di-lauroyl-L-tartaric acid scaffold  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-06T13:55:31Z  
dc.journal.volume
41  
dc.journal.number
23  
dc.journal.pagination
14754-14765  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Cambridge  
dc.description.fil
Fil: Cano, María Emilia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Chenna, Pablo Hector. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lesur, David. Université de Picardie Jules Verne; Francia  
dc.description.fil
Fil: Wolosiuk, Alejandro. Comisión Nacional de Energía Atómica. Centro Atómico Constituyentes; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Kovensky, Jose Eduardo. Université de Picardie Jules Verne; Francia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Uhrig, Maria Laura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.journal.title
New Journal of Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/C7NJ02941A  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2017/NJ/C7NJ02941A