Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Martínez, M.L.
dc.contributor.author
Bordón, M.G.
dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.contributor.author
Maestri, Damian
dc.date.available
2018-03-27T17:44:23Z
dc.date.issued
2017-10
dc.identifier.citation
Martínez, M.L.; Bordón, M.G.; Bodoira, Romina Mariana; Penci, Maria Cecilia; Ribotta, Pablo Daniel; et al.; Walnut and almond oil screw-press extraction at industrial scale: Effects of process parameters on oil yield and quality; Instituto de la Grasa; Grasas y Aceites; 68; 4; 10-2017
dc.identifier.issn
0017-3495
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/40170
dc.description.abstract
Walnut and almond kernels are highly nutritious mainly due to their high oil contents. In this study, 32 factorial experimental designs were used to optimize processes for oil extraction by screw-pressing at industrial scale. Experimental designs included seed moisture content (SMC), and restriction die (RD) as the main processing parameters. Theoretical models were scanned against experimental data in order to optimize oil extraction conditions. The response variables analyzed were oil yield (OY), fine solid content (FC) in oil, and oil quality parameters. Fitted models for OY indicated maximum predicted values similar to the highest experimental values. Walnut oil extractions showed a maximum OY (84.5 ± 2.3 %) at 7.21% SMC, and 10 mm RD. For almond kernels, maximum OY (71.9 ± 3.5%) was obtained at 9.42% SMC, and 12 mm RD. Chemical quality parameters from both oils were in the ranges stated in Codex (FAO/WHO) standards for virgin (non-refined) oils.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Instituto de la Grasa
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Almond Oil
dc.subject
Chemical Quality Parameters
dc.subject
Oil Recovery
dc.subject
Screw-Press Extraction
dc.subject
Walnut Oil
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Walnut and almond oil screw-press extraction at industrial scale: Effects of process parameters on oil yield and quality
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-03-26T18:23:39Z
dc.identifier.eissn
1988-4214
dc.journal.volume
68
dc.journal.number
4
dc.journal.pais
España
dc.journal.ciudad
Sevilla
dc.description.fil
Fil: Martínez, M.L.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bordón, M.G.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Grasas y Aceites
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1683
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3989/gya.0554171
Archivos asociados