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dc.contributor.author
Santo Domingo, Cinthia
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dc.contributor.author
Soria, Marcelo Abel
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dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
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dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi
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dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
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dc.date.available
2018-03-27T15:55:02Z
dc.date.issued
2015-03
dc.identifier.citation
Santo Domingo, Cinthia; Soria, Marcelo Abel; Rojas, Ana Maria Luisa; Fissore, Eliana Noemi; Gerschenson, Lia Noemi; Protease and hemicellulase assisted extraction of dietary fiber from wastes of Cynara cardunculus; Molecular Diversity Preservation International; International Journal of Molecular Sciences; 16; 3; 3-2015; 6057-6075
dc.identifier.issn
1422-0067
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/40147
dc.description.abstract
The action of protease and hemicellulase for the extraction of fractions enriched in soluble fiber from bracts and stems of Cynara cardunculus was evaluated. Using a two-factor simplex design comprising protease amounts of 0–200 μL and hemicellulase amounts of 0–200 mg for 5 g of material, we explored the effect of a 5 h enzymatic treatment at 40 °C on the chemical composition and yield of the fractions isolated. The fractions contained inulin and pectin. In general, the protein, inulin, and polyphenol contents and also the yields were higher for fractions obtained from stems. The most marked effects were observed when enzymes were used at higher concentrations, especially for hemicellulase. The inclusion of a pre-heating step increased the yield and the inulin content for fractions isolated from bracts and stems and decreased the protein and polyphenol contents, and the galacturonic acid for bracts. These fractions, in general, contained the polyphenolic compounds monocaffeoylquinic acid, apigenin, and pinoresinol.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Molecular Diversity Preservation International
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Biomass to Chemicals
dc.subject
Cynara Cardunculus
dc.subject
Hemicellulase
dc.subject
Inulin
dc.subject
Pectin
dc.subject
Polyphenols
dc.subject
Protease
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Protease and hemicellulase assisted extraction of dietary fiber from wastes of Cynara cardunculus
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-03-22T13:02:02Z
dc.journal.volume
16
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
6057-6075
dc.journal.pais
Suiza
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dc.journal.ciudad
Basilea
dc.description.fil
Fil: Santo Domingo, Cinthia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Soria, Marcelo Abel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Molecular Sciences
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.mdpi.com/1422-0067/16/3/6057
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/ijms16036057
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