Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ramirez, Daniela Andrea  
dc.contributor.author
Locatelli, Daniela Ana  
dc.contributor.author
Torres Palazzolo, Carolina Andrea  
dc.contributor.author
Altamirano, Jorgelina Cecilia  
dc.contributor.author
Camargo, Alejandra Beatriz  
dc.date.available
2018-03-26T20:37:04Z  
dc.date.issued
2017-01  
dc.identifier.citation
Ramirez, Daniela Andrea; Locatelli, Daniela Ana; Torres Palazzolo, Carolina Andrea; Altamirano, Jorgelina Cecilia; Camargo, Alejandra Beatriz; Development of garlic bioactive compounds analytical methodology based on liquid phase microextraction using response surface design. Implications for dual analysis: Cooked and biological fluids samples; Elsevier; Food Chemistry; 215; 1-2017; 493-500  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/40049  
dc.description.abstract
Organosulphur compounds (OSCs) present in garlic (Allium sativum L.) are responsible of several biological properties. Functional foods researches indicate the importance of quantifying these compounds in food matrices and biological fluids. For this purpose, this paper introduces a novel methodology based on dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) coupled to high performance liquid chromatography with ultraviolet detector (HPLC-UV) for the extraction and determination of organosulphur compounds in different matrices. The target analytes were allicin, (E)- and (Z)-ajoene, 2-vinyl-4H-1,2-dithiin (2-VD), diallyl sulphide (DAS) and diallyl disulphide (DADS). The microextraction technique was optimized using an experimental design, and the analytical performance was evaluated under optimum conditions. The desirability function presented an optimal value for 600 μL of chloroform as extraction solvent using acetonitrile as dispersant. The method proved to be reliable, precise and accurate. It was successfully applied to determine OSCs in cooked garlic samples as well as blood plasma and digestive fluids.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biological Fluids  
dc.subject
Dllme  
dc.subject
Garlic  
dc.subject
Hplc  
dc.subject
Organosulphur Compounds  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of garlic bioactive compounds analytical methodology based on liquid phase microextraction using response surface design. Implications for dual analysis: Cooked and biological fluids samples  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-03-26T14:38:39Z  
dc.journal.volume
215  
dc.journal.pagination
493-500  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Daniela Andrea. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Locatelli, Daniela Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres Palazzolo, Carolina Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Altamirano, Jorgelina Cecilia. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Nivología, Glaciología y Ciencias Ambientales. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Nivología, Glaciología y Ciencias Ambientales. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Nivología, Glaciología y Ciencias Ambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camargo, Alejandra Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616312031  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.07.170