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dc.contributor.author
Perdicaro, Diahann Jeanette
dc.contributor.author
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón
dc.contributor.author
Antoniolli, Andrea Noelia
dc.contributor.author
Piccoli, Patricia Noemí
dc.contributor.author
Miatello, Roberto Miguel
dc.contributor.author
Diez, Emiliano Raúl
dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra
dc.date.available
2018-03-26T20:06:25Z
dc.date.issued
2017-10
dc.identifier.citation
Perdicaro, Diahann Jeanette; Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia; Fontana, Ariel Ramón; Antoniolli, Andrea Noelia; Piccoli, Patricia Noemí; et al.; Grape pomace reduced reperfusion arrhythmias in rats with a high-fat-fructose diet; Royal Society of Chemistry; Food & Function; 8; 10; 10-2017; 3501-3509
dc.identifier.issn
2042-650X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/40010
dc.description.abstract
Metabolic syndrome (MetS) is a risk factor for sudden cardiac death in humans, but animal models are needed for the study of this association. Grape pomace (GP), obtained from the winemaking process, contains phenolic compounds with potential cardioprotective effects. The aim of this study was to evaluate if a high-fat-fructose (HFF) diet facilitates the occurrence of arrhythmias during the reperfusion, and if a GP supplementation could counteract these effects. Wistar rats were fed with control (Ctrl), HFF diet and HFF plus GP (1 g kg-1 day-1) for six weeks. The HFF diet induces characteristic features of MetS (higher systolic blood pressure, dyslipidemia and insulin resistance) which was attenuated by GP supplementation. In addition, HFF induced increased reperfusion arrhythmias that were reduced upon GP supplementation. GP also reduced the non-phosphorylated form of connexin-43 (Cx43) while enhancing heart p-AKT and p-eNOS protein levels and reducing Nox4 levels enhanced by the HFF diet, indicating that GP may increase NO bioavailability in the heart. We found a murine model of MetS with increased arrhythmogenesis and translational value. Furthermore, GP prevents diet-induced heart dysfunction and metabolic alterations. These results highlight the potential utilization of winemaking by-products containing significant amounts of bioactive compounds to prevent/attenuate MetS-associated cardiovascular pathologies.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Royal Society of Chemistry
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Grape Pomace
dc.subject
Arrhythmias
dc.subject
Metabolic Syndrome
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Grape pomace reduced reperfusion arrhythmias in rats with a high-fat-fructose diet
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-03-23T18:20:18Z
dc.journal.volume
8
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
3501-3509
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Perdicaro, Diahann Jeanette. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Antoniolli, Andrea Noelia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piccoli, Patricia Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Miatello, Roberto Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diez, Emiliano Raúl. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.journal.title
Food & Function
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2017/FO/C7FO01062A#!divAbstract
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/C7FO01062A
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