Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Grosu Tudor, Silvia Simona
dc.contributor.author
Brown, Lucia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Hebert, Elvira Maria
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Brezeanu, Aurelia
dc.contributor.author
Brinzan, Alexandru
dc.contributor.author
Fadda, Silvina G.
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Mozzi, Fernanda Beatriz
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Zamfir, Medana
dc.date.available
2018-03-19T21:09:13Z
dc.date.issued
2016-05-24
dc.identifier.citation
Grosu Tudor, Silvia Simona; Brown, Lucia; Hebert, Elvira Maria; Brezeanu, Aurelia; Brinzan, Alexandru; et al.; S-layer production by Lactobacillus acidophilus IBB 801 under environmental stress conditions; Springer; Applied Microbiology and Biotechnology; 100; 10; 24-5-2016; 4573-4583
dc.identifier.issn
0175-7598
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/39295
dc.description.abstract
The ability of microorganisms to synthesize S-layer, the outermost structure of the microbial cell envelope composed of non-covalently bound proteins, has been ascribed to help microorganisms to exert their probiotic properties in the host. In this work, formation of S-layer by the potentially probiotic strain Lactobacillus acidophilus IBB 801 under different stress culture conditions (high incubation temperatures, presence of bile salts or NaCl, and acidic pH) was assayed. A marked S-layer synthesis by L. acidophilus IBB 801 was detected when the strain was grown at 42 °C and in the presence of 0.05 % bile salts or 2.0 % NaCl. The presence of S-layer proteins was further confirmed by transmission electron microscopy and protein identification by MS/MS. The differential expression of the proteome of this strain at 42 °C, when a marked formation of S-layer was detected, revealed the overexpression of six proteins mainly related to general stress and protein biosynthesis and translation, while four proteins detected in lower amounts were involved in DNA repair and energy metabolism. As L. acidophilus IBB 801 produces both a bacteriocin and S-layer proteins, the strain could be of interest to be used in the formulation of functional food products with specific properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Lactobacilli
dc.subject
Proteomics
dc.subject
S-Layer Proteins
dc.subject
Stress
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
S-layer production by Lactobacillus acidophilus IBB 801 under environmental stress conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-09-13T16:22:49Z
dc.journal.volume
100
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
4573-4583
dc.journal.pais
Alemania
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Grosu Tudor, Silvia Simona. Academia Romana, Institutul de Biologie Bucuresti; Rumania
dc.description.fil
Fil: Brown, Lucia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucuman. Centro de Referencia Para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucuman. Centro de Referencia Para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Brezeanu, Aurelia. Academia Romana, Institutul de Biologie Bucuresti; Rumania
dc.description.fil
Fil: Brinzan, Alexandru. Academia Romana, Institutul de Biologie Bucuresti; Rumania
dc.description.fil
Fil: Fadda, Silvina G.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucuman. Centro de Referencia Para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mozzi, Fernanda Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucuman. Centro de Referencia Para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zamfir, Medana. Academia Romana, Institutul de Biologie Bucuresti; Rumania
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00253-016-7355-5
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00253-016-7355-5
Archivos asociados