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dc.contributor.author
Islan, German Abel  
dc.contributor.author
Perez de Berti, Ignacio Omar  
dc.contributor.author
Marchetti, Sergio Gustavo  
dc.contributor.author
Castro, Guillermo Raul  
dc.date.available
2018-03-16T15:55:52Z  
dc.date.issued
2012-07-28  
dc.identifier.citation
Islan, German Abel; Perez de Berti, Ignacio Omar; Marchetti, Sergio Gustavo; Castro, Guillermo Raul; Studies of ciprofloxacin encapsulation on alginate/pectin matrixes and its relationship with biodisponibility; Springer Verlag Berlín; Applied Biochemistry And Biotechnology; 167; 5; 28-7-2012; 1408-1420  
dc.identifier.issn
0273-2289  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/39080  
dc.description.abstract
Screening of ciprofloxacin (Cip) with selected biopolymers brings about 90% antibiotic interactions with a coacervate composed of alginate/high metoxylated pectin in 2:1 ratio. Fourier transform infrared spectroscopy analysis provides information about the nature of this interaction, revealing ionic and hydrophobic patterns among the molecules. Alginate/ high methoxylated pectin gel microspheres developed by ionic gelation encapsulates 46.8± 5.0% Cip. The gel matrix can release Cip in a sustained manner, releasing 42.7±0.2% in 2 h under simulated stomach pH conditions, and 83.3±1.1% Cip release in 80 mM phosphate at pH07.40 (intestinal). The increase of sodium chloride from 50 to 200 mM implies a Cip release from 69.0±1.5% to 95.1±3.6% respectively in 2 h. Scanning electron microscopy revealed the cohesive effect of HM pectin over alginate molecules on the microsphere surface. Those results guarantee all Cip contained in the alginate/HM pectin microspheres could be released in an established kinetic profile along the gastrointestinal tract, avoiding the Cip undesirable side effects during absorption.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Verlag Berlín  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Alginate  
dc.subject
Biopolymer Blends  
dc.subject
Ciprofloxacin  
dc.subject
Controlled Release  
dc.subject
Pectin  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Studies of ciprofloxacin encapsulation on alginate/pectin matrixes and its relationship with biodisponibility  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-11-03T20:00:33Z  
dc.identifier.eissn
1559-0291  
dc.journal.volume
167  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1408-1420  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Islan, German Abel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez de Berti, Ignacio Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas ; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marchetti, Sergio Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas ; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castro, Guillermo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Applied Biochemistry And Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s12010-012-9610-2  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12010-012-9610-2