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dc.contributor.author
Moreno, Silvia
dc.contributor.author
Scheyer, Tamara
dc.contributor.author
Romano, Catalina S.
dc.contributor.author
Vojnov, Adrián Alberto
dc.date.available
2018-03-16T15:06:26Z
dc.date.issued
2006-02
dc.identifier.citation
Moreno, Silvia; Scheyer, Tamara; Romano, Catalina S.; Vojnov, Adrián Alberto; Antioxidant and antimicrobial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol composition; Taylor & Francis Ltd; Free Radical Research; 40; 2; 2-2006; 223-231
dc.identifier.issn
1071-5762
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/39069
dc.description.abstract
Rosmarinus officinalis extracts were investigated by a combination of bioassays and biochemical analysis to identify bioactive compounds. The 2,2-diphenyl-2-picrylhydracyl hydrate (DPPH) radical scavenging method, Folin-Ciocaulteau method and HPLC chromatography were used to study the distribution and levels of antioxidants (AOXs). Antimicrobial activity analysis was carried out using the disk diffusion and broth dilution techniques. A good correlation between the AOX activities and total phenol content in the extracts was found. Although all rosemary extracts showed a high radical scavenging activity, a different efficacy as antimicrobial agent was observed. Methanol extract containing 30% of carnosic acid, 16% of carnosol and 5% of rosmarinic acid was the most effective antimicrobial against Gram positive bacteria (minimal inhibition concentration, MIC, between 2 and 15 μg/ml), Gram negative bacteria (MIC between 2 and 60 μg/ml) and yeast (MIC of 4 μg/ml). By contrast, water extract containing only 15% of rosmarinic acid showed a narrow activity. MIC value of the methanol and water extracts is in a good correlation with the values obtained with pure carnosic acid and rosmarinic acid, respectively. Therefore, our results suggested that the antimicrobial rosemary extracts efficacy was associated with their specific phenolic composition. Carnosic acid and rosmarinic acid may be the main bioactive antimicrobial compounds present in rosemary extracts. From a practical point of view, rosemary extract may be a good candidate for functional foods as well as for pharmaceutical plant-based products. © 2006 Taylor & Francis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antimicrobial Activity
dc.subject
Antioxidants
dc.subject
Carnosic Acid
dc.subject
Rosmarinic Acid
dc.subject
Rosmarinus Officinalis
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Antioxidant and antimicrobial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol composition
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-03-15T15:22:05Z
dc.identifier.eissn
1029-2470
dc.journal.volume
40
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
223-231
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Moreno, Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Scheyer, Tamara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romano, Catalina S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vojnov, Adrián Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Free Radical Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10715760500473834
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/10715760500473834
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