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dc.contributor.author Cerrutti, Patricia
dc.contributor.author Roldán, Pamela
dc.contributor.author Martinez Garcia, Ricardo
dc.contributor.author Galvagno, Miguel Angel
dc.contributor.author Vázquez, Analía
dc.contributor.author Foresti, María Laura
dc.date.available 2018-03-15T21:04:47Z
dc.date.issued 2016-04
dc.identifier.citation Cerrutti, Patricia; Roldán, Pamela; Martinez Garcia, Ricardo; Galvagno, Miguel Angel; Vázquez, Analía; et al.; Production of bacterial nanocellulose from wine industry residues: Importance of fermentation time on pellicle characteristics; John Wiley & Sons Inc; Journal of Applied Polymer Science; 133; 14; 4-2016; 1-9; 43109
dc.identifier.issn 0021-8995
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/39045
dc.description.abstract Bacterial nanocellulose (BNC) was produced by Gluconacetobacter xylinus under static conditions using grape pomace extract (the most abundant residue of the wine industry) as a carbon source and corn steep liquor (a byproduct of corn wet-milling) as the main nitrogen source. Carbon and nitrogen source concentrations, as well as inocula size, fermentation time, and temperature, were all considered in order to maximize BNC production by the use of statistically designed experiments and the response surface methodology. At optimum production conditions, the effect of fermentation time on morphology, solids content, chemical structure, crystallinity, thermal decomposition pattern, and storage modulus of dried BNC pellicles was analyzed. The results evidenced that dried BNC pellicles that were incubated for longer times showed higher thermal stability, higher crystallinity, and higher storage modulus, resulting from a denser nanoribbons network. All of these characteristics will certainly play a role in the performance of BNC in practical applications.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher John Wiley & Sons Inc
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject BIOPOLYMERS AND RENEWABLE POLYMERS
dc.subject BIOSYNTHESIS OF POLYMERS
dc.subject CELLULOSE AND OTHER WOOD PRODUCTS
dc.subject.classification Nano-materiales
dc.subject.classification Nanotecnología
dc.subject.classification INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title Production of bacterial nanocellulose from wine industry residues: Importance of fermentation time on pellicle characteristics
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-03-15T14:11:16Z
dc.journal.volume 133
dc.journal.number 14
dc.journal.pagination 1-9; 43109
dc.journal.pais Estados Unidos
dc.journal.ciudad Hoboken
dc.description.fil Fil: Cerrutti, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil Fil: Roldán, Pamela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil Fil: Martinez Garcia, Ricardo. Universidad Nacional de Formosa. Facultad de Recursos Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil Fil: Galvagno, Miguel Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Invest. Biotec. (subsede San Martin) | Universidad Nacional de San Martin. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Invest. Biotec. (subsede San Martin); Argentina
dc.description.fil Fil: Vázquez, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina
dc.journal.title Journal of Applied Polymer Science
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/app.43109
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/app.43109/abstract
dc.conicet.fuente unificacion


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