Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Cerrutti, Patricia  
dc.contributor.author
Roldán, Pamela  
dc.contributor.author
Martinez Garcia, Ricardo  
dc.contributor.author
Galvagno, Miguel Angel  
dc.contributor.author
Vázquez, Analía  
dc.contributor.author
Foresti, María Laura  
dc.date.available
2018-03-15T21:04:47Z  
dc.date.issued
2016-04  
dc.identifier.citation
Cerrutti, Patricia; Roldán, Pamela; Martinez Garcia, Ricardo; Galvagno, Miguel Angel; Vázquez, Analía; et al.; Production of bacterial nanocellulose from wine industry residues: Importance of fermentation time on pellicle characteristics; John Wiley & Sons Inc; Journal of Applied Polymer Science; 133; 14; 4-2016; 1-9; 43109  
dc.identifier.issn
0021-8995  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/39045  
dc.description.abstract
Bacterial nanocellulose (BNC) was produced by Gluconacetobacter xylinus under static conditions using grape pomace extract (the most abundant residue of the wine industry) as a carbon source and corn steep liquor (a byproduct of corn wet-milling) as the main nitrogen source. Carbon and nitrogen source concentrations, as well as inocula size, fermentation time, and temperature, were all considered in order to maximize BNC production by the use of statistically designed experiments and the response surface methodology. At optimum production conditions, the effect of fermentation time on morphology, solids content, chemical structure, crystallinity, thermal decomposition pattern, and storage modulus of dried BNC pellicles was analyzed. The results evidenced that dried BNC pellicles that were incubated for longer times showed higher thermal stability, higher crystallinity, and higher storage modulus, resulting from a denser nanoribbons network. All of these characteristics will certainly play a role in the performance of BNC in practical applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biopolymers And Renewable Polymers  
dc.subject
Biosynthesis of Polymers  
dc.subject
Cellulose And Other Wood Products  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Production of bacterial nanocellulose from wine industry residues: Importance of fermentation time on pellicle characteristics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-03-15T14:11:16Z  
dc.journal.volume
133  
dc.journal.number
14  
dc.journal.pagination
1-9; 43109  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Hoboken  
dc.description.fil
Fil: Cerrutti, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Roldán, Pamela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez Garcia, Ricardo. Universidad Nacional de Formosa. Facultad de Recursos Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galvagno, Miguel Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Invest. Biotec. (subsede San Martin) | Universidad Nacional de San Martin. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Invest. Biotec. (subsede San Martin); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vázquez, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Polymer Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/app.43109  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/app.43109/abstract