Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
De'nobili, Maria Dolores  
dc.contributor.author
Soria, Marcelo Abel  
dc.contributor.author
Martinefski, Manuela Romina  
dc.contributor.author
Tripodi, Valeria Paula  
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.date.available
2018-03-15T17:48:44Z  
dc.date.issued
2016-04  
dc.identifier.citation
De'nobili, Maria Dolores; Soria, Marcelo Abel; Martinefski, Manuela Romina; Tripodi, Valeria Paula; Fissore, Eliana Noemi; et al.; Stability of L-(+)-ascorbic acid in alginate edible films loaded with citric acid for antioxidant food preservation; Elsevier; Journal of Food Engineering; 175; 4-2016; 1-7  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/38936  
dc.description.abstract
Alginate of known copolymer composition was applied to antioxidant film developed by loading L-(+)-ascorbic (AA) and citric (CA) acids. Relative humidity (RH, 33.3-75.2%) of storage (25.0 °C) and glycerol (plasticizer) level, separately and through their interaction, decreased the AA hydrolytic stability and, hence, the antioxidant half-life of films. Glycerol can facilitate the water penetration from the environment into the polymeric network. The CA content did not vary during film storage. Film browning was then associated to AA degradation. However, CA slowed down the browning development at longer storage times because of the changes in the kinetic order. It may catalyze the formation of unstable color compounds. The present work permitted to determine that AA and CA were 100% recovered after film casting. Also, it allowed finding the adequate film composition and period where the alginate film supporting AA and CA can be used as an antioxidant active interface for food preservation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Alginate Copolymer  
dc.subject
Antioxidant Films  
dc.subject
Ascorbic Acid Hydrolysis  
dc.subject
Citric Acid  
dc.subject
Glycerol  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Stability of L-(+)-ascorbic acid in alginate edible films loaded with citric acid for antioxidant food preservation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-03-14T17:05:53Z  
dc.journal.volume
175  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: De'nobili, Maria Dolores. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soria, Marcelo Abel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinefski, Manuela Romina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tripodi, Valeria Paula. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.11.015  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877415300625