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dc.contributor.author
Di Filippo, S.  
dc.contributor.author
Tupa Valencia, Maribel Victoria  
dc.contributor.author
Vázquez, Analía  
dc.contributor.author
Foresti, María Laura  
dc.date.available
2018-03-14T22:22:34Z  
dc.date.issued
2016-02  
dc.identifier.citation
Di Filippo, S.; Tupa Valencia, Maribel Victoria; Vázquez, Analía; Foresti, María Laura; Organocatalytic route for the synthesis of propionylated starch; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 137; 2-2016; 198-206  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/38861  
dc.description.abstract
In recent years acetylated, propionylated and butyrylated starches have received special attention due to their capacity to deliver specific short chain fatty acids (SCFAs) to the colon in a sustained and predictable manner, and thus contribute to maintaining the normal physiologic function of the large bowel and preventing specific diseases. In the current contribution a non-conventional organocatalytic solventless route for the eco-friendly propionylation of corn starch is proposed. The catalyst used in the acylation is a naturally occurring α-hydroxy acid (l-tartaric acid). Propionylated starches with degree of substitution (DS) in the 0.05-1.59 interval were obtained and characterized in terms of chemical structure, morphology, crystallinity, thermal stability and hydrophilicity. Results showed that by the proposed methodology propionylated starch with the DS required for clinical use (i.e. 0.2-0.3) could be obtained within 2-3 h of reaction. Characterization results evidenced the progressive loss of crystallinity of starch granules as higher substitution levels were conferred.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Human Colon Health  
dc.subject
Organocatalytic Solventless Route  
dc.subject
Propionylation  
dc.subject
Starch  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Organocatalytic route for the synthesis of propionylated starch  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-03-14T17:06:38Z  
dc.journal.volume
137  
dc.journal.pagination
198-206  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Di Filippo, S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tupa Valencia, Maribel Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vázquez, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.10.039  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014486171501019X