Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Improving the physical properties of starch using a new kind of water dispersible nano-hybrid reinforcement

Morales Mendoza, Noe JavierIcon ; Candal, Roberto JorgeIcon ; Fama, Lucia MercedesIcon ; Goyanes, Silvia NairIcon ; Rubiolo, Gerardo HectorIcon
Fecha de publicación: 08/2015
Editorial: Elsevier
Revista: Carbohydrate Polymers
ISSN: 0144-8617
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica

Resumen

Plasticized cassava starch matrix composites reinforced by a multi-wall carbon nanotube (MWCNT)-hercynite (FeAl2O4) nanomaterial were developed. The hybrid nanomaterial consists of FeAl2O4 nanoparticles anchored strongly to the surface of the MWCNT. This nano-hybrid filler shows an irregular geometry, which provides a strong mechanical interlocking with the matrix, and excellent stability in water, ensuring a good dispersion in the starch matrix. The composite containing 0.04 wt.% of the nano-hybrid filler displays increments of 370% in the Young's modulus, 138% in tensile strength and 350% in tensile toughness and a 70% decrease in water vapor permeability relative to the matrix material. All of these significant improvements are explained in terms of the nano-hybrid filler homogenous dispersion and its high affinity with both plasticizers, glycerol and water, which induces crystallization without deterioration of the tensile toughness.
Palabras clave: Carbon Nanotubes , Cassava Starch , Hybrid Nanomaterial , Polymer Nanocomposite
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.405Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/38394
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861715002842
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.03.071
Colecciones
Articulos(IFIBA)
Articulos de INST.DE FISICA DE BUENOS AIRES
Articulos(INQUIMAE)
Articulos de INST.D/QUIM FIS D/L MATERIALES MEDIOAMB Y ENERGIA
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
Morales Mendoza, Noe Javier; Candal, Roberto Jorge; Fama, Lucia Mercedes; Goyanes, Silvia Nair; Rubiolo, Gerardo Hector; Improving the physical properties of starch using a new kind of water dispersible nano-hybrid reinforcement; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 127; 8-2015; 291-299
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES