Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
López Córdoba, Alex Fernando  
dc.contributor.author
Matera, Soledad Inés  
dc.contributor.author
Deladino, Lorena  
dc.contributor.author
Hoya, Arturo  
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.date.available
2018-03-06T19:02:38Z  
dc.date.issued
2015-02  
dc.identifier.citation
López Córdoba, Alex Fernando; Matera, Soledad Inés; Deladino, Lorena; Hoya, Arturo; Navarro, Alba Sofia del Rosario; et al.; Compressed tablets based on mineral-functionalized starch and co-crystallized sucrose with natural antioxidants; Elsevier; Journal of Food Engineering; 146; 2-2015; 234-242  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/38015  
dc.description.abstract
Compressed tablets based on starch-zinc carriers and co-crystallized sucrose with yerba mate antioxidants were developed. Firstly, the zinc-binding capacity of corn starch was evaluated for being used as a mineral source for the formulations. While, the yerba mate extract was entrapped within a sucrose matrix by co-crystallization. Then, tablets were obtained by compression using co-crystallized products alone and their blends with starch-carriers (85:15, 80:20 and 70:30). All these formulations led to higher tablet hardness than equivalent blends containing raw sucrose. However, high dosages of starch-carriers provoked defects in the tablets (e.g. "capping"). The weight ratio of 80:20 allowed obtaining tablets with optimal hardness values (45-55 kPa), containing zinc (5.4 mg/g tablet) and yerba mate polyphenols (1.3 mg/g tablet). These tablets showed low disintegration times (<10 min) and a fast-release in aqueous medium constituting a useful way for the oral delivery of active compounds with health benefits.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Co-Crystallization  
dc.subject
Compressed Tablets  
dc.subject
Delivery System  
dc.subject
Starch  
dc.subject
Yerba Mate  
dc.subject
Zinc  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Compressed tablets based on mineral-functionalized starch and co-crystallized sucrose with natural antioxidants  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-03-06T17:46:28Z  
dc.journal.volume
146  
dc.journal.pagination
234-242  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: López Córdoba, Alex Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Matera, Soledad Inés. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hoya, Arturo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2014.09.019  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877414003872