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dc.contributor.author
Troncozo, María Inés  
dc.contributor.author
Gomez, Romina Paula  
dc.contributor.author
Arambarri, Angélica Margarita  
dc.contributor.author
Balatti, Pedro Alberto  
dc.contributor.author
Bucsinszky, Ana María Margarita  
dc.contributor.author
Saparrat, Mario Carlos Nazareno  
dc.date.available
2018-03-05T19:13:20Z  
dc.date.issued
2015-01  
dc.identifier.citation
Troncozo, María Inés; Gomez, Romina Paula; Arambarri, Angélica Margarita; Balatti, Pedro Alberto; Bucsinszky, Ana María Margarita; et al.; Growth and oxidative enzymatic activity of in-vitro cultures of Ciliochorella buxifolia; Elsevier Science; Mycoscience; 56; 1; 1-2015; 58-65  
dc.identifier.issn
1340-3540  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37843  
dc.description.abstract
To get a better insight into the physiological capabilities of Ciliochorella buxifolia, the most frequent fungus occurring on Scutia buxifolia leaf-litter in a native forest from Argentina, its in-vitro ability to use 10 carbon sources and to produce extracellular enzymes, including its response to tannic acid and to the addition of a water-soluble fraction of Scutia buxifolia leaf-litter, was analyzed. Growth, colony morphology and extracellular enzyme activity as well as differentiation of pycnidia were a function of the C substrate. The fungus responded to the presence of tannic acid in a range between 0.001 and 0.1% (w/v), by increasing growth, but higher phenol concentrations like 0.5% were inhibitory. The activity of extracellular oxidative enzymes increased with the concentration of tannic acid. Furthermore, the fungus showed extracellular laccase and peroxidase activity, being the former increased by water-soluble fraction in association to pycnidia development. Based on these results, Ciliochorella buxifolia is a fungus growing on Scutia buxifolia leaf-litter that is able to metabolize soluble phenolic compounds, which triggers the synthesis of extracellular oxidative enzymes possibly involved in sporulation and detoxification reactions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Argentina  
dc.subject
Extracellular Enzymes  
dc.subject
Forest  
dc.subject
Laccase  
dc.subject
Peroxidase  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Growth and oxidative enzymatic activity of in-vitro cultures of Ciliochorella buxifolia  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-03-02T14:00:09Z  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
58-65  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Troncozo, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Botánica Spegazzini; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez, Romina Paula. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arambarri, Angélica Margarita. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Botánica Spegazzini; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Balatti, Pedro Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bucsinszky, Ana María Margarita. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Botánica Spegazzini; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Saparrat, Mario Carlos Nazareno. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Botánica Spegazzini; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Mycoscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.myc.2014.03.003  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1340354014000291