Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Tupa Valencia, Maribel Victoria  
dc.contributor.author
Avila Ramirez, Jhon Alejandro  
dc.contributor.author
Vázquez, Analía  
dc.contributor.author
Foresti, María Laura  
dc.date.available
2018-03-05T18:48:31Z  
dc.date.issued
2015-03  
dc.identifier.citation
Tupa Valencia, Maribel Victoria; Avila Ramirez, Jhon Alejandro; Vázquez, Analía; Foresti, María Laura; Organocatalytic acetylation of starch: Effect of reaction conditions on DS and characterisation of esterified granules; Elsevier; Food Chemistry; 170; 3-2015; 295-302  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37822  
dc.description.abstract
Starch acetates with varying degree of substitution (DS) were prepared by a novel solvent-free organocatalytic methodology. The acetylation protocol involved a non-toxic biobased α-hydroxycarboxylic acid as catalyst, and proceeded with high efficiency in absence of solvents. The effect of reaction conditions including reaction temperature (90-140 °C), catalyst load (0-2.3 g/g starch), acetic anhydride/starch weight ratio (6.5-13.5 g/g), and starch moisture content (0.6-14.8%) on the DS of the esters was evaluated. The analysis performed showed that the increase of temperature and catalyst concentration resulted in higher DS values, and evidenced a beneficial contribution of native starch moisture content on the substitution level achieved. Variation of reaction conditions allowed starch esters to be obtained with DS in the 0.03-2.93 range. Starch esters were characterised in terms of morphology, chemical structure, thermal properties, and distribution in polar/non polar liquid systems.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Acetylation  
dc.subject
Characterisation  
dc.subject
Organocatalysis  
dc.subject
Reaction Conditions  
dc.subject
Starch  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Organocatalytic acetylation of starch: Effect of reaction conditions on DS and characterisation of esterified granules  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-03-02T14:19:11Z  
dc.journal.volume
170  
dc.journal.pagination
295-302  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Tupa Valencia, Maribel Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Avila Ramirez, Jhon Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vázquez, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012771  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.062