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dc.contributor.author
Prince, Paula Denise
dc.contributor.author
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Toblli, Jorge Eduardo
dc.contributor.author
Elesgaray, Rosana
dc.contributor.author
Oteiza, Patricia Isabel
dc.contributor.author
Fraga, César Guillermo
dc.contributor.author
Galleano, Mónica Liliana
dc.date.available
2018-03-02T21:03:27Z
dc.date.issued
2016-01
dc.identifier.citation
Prince, Paula Denise; Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia; Toblli, Jorge Eduardo; Elesgaray, Rosana; Oteiza, Patricia Isabel; et al.; Dietary (-)-epicatechin mitigates oxidative stress, NO metabolism alterations, and inflammation in renal cortex from fructose-fed rats; Elsevier; Free Radical Biology and Medicine; 90; 1-2016; 35-46
dc.identifier.issn
0891-5849
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37764
dc.description.abstract
High fructose consumption has been associated to deleterious metabolic conditions. In the kidney, high fructose causes renal alterations that contribute to the development of chronic kidney disease. Evidence suggests that dietary flavonoids have the ability to prevent/attenuate risk factors of chronic diseases. This work investigated the capacity of (-)-epicatechin to prevent the renal damage induced by high fructose consumption in rats. Male Sprague Dawley rats received 10% (w/v) fructose in the drinking water for 8 weeks, with or without supplementation with (-)-epicatechin (20 mg/kg body weight/d) in the rat chow diet. Results showed that, in the presence of mild proteinuria, the renal cortex from fructose-fed rats exhibited fibrosis and decreases in nephrin, synaptopodin, and WT1, all indicators of podocyte function in association with: (i) increased markers of oxidative stress; (ii) modifications in the determinants of NO bioavailability, i.e., NO synthase (NOS) activity and expression; and (iii) development of a pro-inflammatory condition, manifested as NF-κB activation, and associated with high expression of TNFα, iNOS, and IL-6. Dietary supplementation with (-)-epicatechin prevented or ameliorated the adverse effects of high fructose consumption. These results suggest that (-)-epicatechin ingestion would benefit when renal alterations occur associated with inflammation or metabolic diseases.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
(-)-Epicatechin
dc.subject
High Fructose Consumption
dc.subject
Inflammation
dc.subject
Nadph-Oxidase
dc.subject
Nitric Oxide
dc.subject
Podocytes
dc.subject
Superoxide Anion
dc.subject.classification
Inmunología
dc.subject.classification
Medicina Básica
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Dietary (-)-epicatechin mitigates oxidative stress, NO metabolism alterations, and inflammation in renal cortex from fructose-fed rats
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-03-02T17:32:54Z
dc.journal.volume
90
dc.journal.pagination
35-46
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Nueva York
dc.description.fil
Fil: Prince, Paula Denise. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Toblli, Jorge Eduardo. Hospital Alemán. Laboratorio de Medicina Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Investigaciones Cardiológicas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Investigaciones Cardiológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Elesgaray, Rosana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Patricia Isabel. University of California at Davis; Estados Unidos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fraga, César Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. University of California at Davis; Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Galleano, Mónica Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.journal.title
Free Radical Biology and Medicine
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2015.11.009
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584915011077
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