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dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria  
dc.contributor.author
Feuring, Verónica  
dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose  
dc.contributor.author
Sozzi, Gabriel Oscar  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Arena, Miriam Elisabet  
dc.date.available
2018-02-27T18:33:15Z  
dc.date.issued
2014-11  
dc.identifier.citation
Rodoni, Luis Maria; Feuring, Verónica; Zaro, Maria Jose; Sozzi, Gabriel Oscar; Vicente, Ariel Roberto; et al.; Ethylene responses and quality of antioxidant-rich stored barberry fruit (Berberis microphylla); Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 179; 11-2014; 233-238  
dc.identifier.issn
0304-4238  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37299  
dc.description.abstract
In recent years there has been renewed interest in locally grown and underutilized wild species as sources of bioactive compounds. Barberry (. Berberis microphylla G. Forst) is among the southernmost growing fruit bearing species worldwide. The aim of this study was to characterize this species. We evaluated the antioxidant capacity of ripe barberry fruits as compared to pear, orange, apple, strawberry and blueberry. In a second set of experiments ripe barberry fruit was harvested and treated with ethylene and 1-MCP and the changes in ethylene production and respiration rate during storage were assessed. Finally, ripe barberries were harvested and stored at 0, 5 or 10. °C for 0, 3, 7, 11 or 15 days. During this period we determined weight loss, respiration rate, the percentage of rotten and physiologically decayed berries, firmness, sugar content, acidity, pH, anthocyanins, phenolics and antiradical capacity. Barberries showed 10-fold higher antioxidant capacity than apple, orange and pear and superseded four times that of antioxidant-rich fruits such as blueberry. 1-MCP treatments increased ethylene production suggesting that the hormone auto inhibits it biosynthesis. The fruit stored best at 0. °C and this should be the recommended temperature to minimize deterioration and prevent losses of bio-active compounds. The fruits show a non-climacteric physiology, with ethylene biosynthesis being under negative feedback control. Barberries are an extraordinary high source of antioxidants among fruits.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Antioxidant  
dc.subject
Berries  
dc.subject
Non-Climacteric  
dc.subject
Quality  
dc.subject
Storage  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Ethylene responses and quality of antioxidant-rich stored barberry fruit (Berberis microphylla)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-02-27T17:02:38Z  
dc.journal.volume
179  
dc.journal.pagination
233-238  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Feuring, Verónica. Universidad de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sozzi, Gabriel Oscar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arena, Miriam Elisabet. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Austral de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.journal.title
Scientia Horticulturae  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2014.09.023  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423814005019