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dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria
dc.contributor.author
Feuring, Verónica
dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose
dc.contributor.author
Sozzi, Gabriel Oscar
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto
dc.contributor.author
Arena, Miriam Elisabet
dc.date.available
2018-02-27T18:33:15Z
dc.date.issued
2014-11
dc.identifier.citation
Rodoni, Luis Maria; Feuring, Verónica; Zaro, Maria Jose; Sozzi, Gabriel Oscar; Vicente, Ariel Roberto; et al.; Ethylene responses and quality of antioxidant-rich stored barberry fruit (Berberis microphylla); Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 179; 11-2014; 233-238
dc.identifier.issn
0304-4238
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37299
dc.description.abstract
In recent years there has been renewed interest in locally grown and underutilized wild species as sources of bioactive compounds. Barberry (. Berberis microphylla G. Forst) is among the southernmost growing fruit bearing species worldwide. The aim of this study was to characterize this species. We evaluated the antioxidant capacity of ripe barberry fruits as compared to pear, orange, apple, strawberry and blueberry. In a second set of experiments ripe barberry fruit was harvested and treated with ethylene and 1-MCP and the changes in ethylene production and respiration rate during storage were assessed. Finally, ripe barberries were harvested and stored at 0, 5 or 10. °C for 0, 3, 7, 11 or 15 days. During this period we determined weight loss, respiration rate, the percentage of rotten and physiologically decayed berries, firmness, sugar content, acidity, pH, anthocyanins, phenolics and antiradical capacity. Barberries showed 10-fold higher antioxidant capacity than apple, orange and pear and superseded four times that of antioxidant-rich fruits such as blueberry. 1-MCP treatments increased ethylene production suggesting that the hormone auto inhibits it biosynthesis. The fruit stored best at 0. °C and this should be the recommended temperature to minimize deterioration and prevent losses of bio-active compounds. The fruits show a non-climacteric physiology, with ethylene biosynthesis being under negative feedback control. Barberries are an extraordinary high source of antioxidants among fruits.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Antioxidant
dc.subject
Berries
dc.subject
Non-Climacteric
dc.subject
Quality
dc.subject
Storage
dc.subject.classification
Agricultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Ethylene responses and quality of antioxidant-rich stored barberry fruit (Berberis microphylla)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-02-27T17:02:38Z
dc.journal.volume
179
dc.journal.pagination
233-238
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Feuring, Verónica. Universidad de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sozzi, Gabriel Oscar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arena, Miriam Elisabet. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Austral de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.journal.title
Scientia Horticulturae
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2014.09.023
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423814005019
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