Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Acevedo, Belén Andrea
dc.contributor.author
Thompson, Cinthia María Belén
dc.contributor.author
González Foutel, Nicolás Sebastián
dc.contributor.author
Chaves, María Guadalupe
dc.contributor.author
Avanza, María Victoria
dc.date.available
2018-02-27T14:08:57Z
dc.date.issued
2017-01
dc.identifier.citation
Acevedo, Belén Andrea; Thompson, Cinthia María Belén; González Foutel, Nicolás Sebastián; Chaves, María Guadalupe; Avanza, María Victoria; Effect of different treatments on the microstructure and functional and pasting properties of pigeon pea (Cajanus cajan L.), dolichos bean (Dolichos lablab L.) and jack bean (Canavalia ensiformis) flours from the north-east Argentina; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 52; 1; 1-2017; 222-230
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37223
dc.description.abstract
The effect of germination (G; 5 days), soaking-cooking (SC; 6 h–20 min, 6 h–40 min, 6 h–60 min) and microwave (M; 50%, 70%, 100%) treatments on pigeon pea (PP), dolichos bean (DB) and jack bean (JB) seeds was studied. Microstructure of seeds and functional (protein solubility, water-holding capacity, oil-holding capacity, emulsion stability) and pasting properties of flours were determined. Germination and microwave treatments modified the protein matrix of cotyledon cells preserving the shape of the starch granule, whereas the SC treatment (6 h–60 min) affected both. The soaking-cooking is the most influential treatment on the functional properties of PP, DB and JB flours, as increased water absorption capacity (73–96%), decreased protein solubility (>80%) and the tendency to retrogradation of amylose (69–85%) also improved emulsion stability.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Cream Destabilisation Percentage
dc.subject
Emulsion Stability
dc.subject
Microstructure
dc.subject
Pasting Properties
dc.subject
Protein Solubility
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Effect of different treatments on the microstructure and functional and pasting properties of pigeon pea (Cajanus cajan L.), dolichos bean (Dolichos lablab L.) and jack bean (Canavalia ensiformis) flours from the north-east Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-02-22T21:06:43Z
dc.journal.volume
52
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
222-230
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Acevedo, Belén Andrea. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura. Departamento de Ecología de Anfibios; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Thompson, Cinthia María Belén. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura. Departamento de Ecología de Anfibios; Argentina
dc.description.fil
Fil: González Foutel, Nicolás Sebastián. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura. Departamento de Ecología de Anfibios; Argentina. Fundacion Instituto Leloir Antigua Fundacion Campomar; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, María Guadalupe. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura. Departamento de Ecología de Anfibios; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13271
Archivos asociados