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dc.contributor.author
Acevedo, Belén Andrea  
dc.contributor.author
Thompson, Cinthia María Belén  
dc.contributor.author
González Foutel, Nicolás Sebastián  
dc.contributor.author
Chaves, María Guadalupe  
dc.contributor.author
Avanza, María Victoria  
dc.date.available
2018-02-27T14:08:57Z  
dc.date.issued
2017-01  
dc.identifier.citation
Acevedo, Belén Andrea; Thompson, Cinthia María Belén; González Foutel, Nicolás Sebastián; Chaves, María Guadalupe; Avanza, María Victoria; Effect of different treatments on the microstructure and functional and pasting properties of pigeon pea (Cajanus cajan L.), dolichos bean (Dolichos lablab L.) and jack bean (Canavalia ensiformis) flours from the north-east Argentina; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 52; 1; 1-2017; 222-230  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37223  
dc.description.abstract
The effect of germination (G; 5 days), soaking-cooking (SC; 6 h–20 min, 6 h–40 min, 6 h–60 min) and microwave (M; 50%, 70%, 100%) treatments on pigeon pea (PP), dolichos bean (DB) and jack bean (JB) seeds was studied. Microstructure of seeds and functional (protein solubility, water-holding capacity, oil-holding capacity, emulsion stability) and pasting properties of flours were determined. Germination and microwave treatments modified the protein matrix of cotyledon cells preserving the shape of the starch granule, whereas the SC treatment (6 h–60 min) affected both. The soaking-cooking is the most influential treatment on the functional properties of PP, DB and JB flours, as increased water absorption capacity (73–96%), decreased protein solubility (>80%) and the tendency to retrogradation of amylose (69–85%) also improved emulsion stability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cream Destabilisation Percentage  
dc.subject
Emulsion Stability  
dc.subject
Microstructure  
dc.subject
Pasting Properties  
dc.subject
Protein Solubility  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of different treatments on the microstructure and functional and pasting properties of pigeon pea (Cajanus cajan L.), dolichos bean (Dolichos lablab L.) and jack bean (Canavalia ensiformis) flours from the north-east Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-02-22T21:06:43Z  
dc.journal.volume
52  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
222-230  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Acevedo, Belén Andrea. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura. Departamento de Ecología de Anfibios; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Thompson, Cinthia María Belén. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura. Departamento de Ecología de Anfibios; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González Foutel, Nicolás Sebastián. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura. Departamento de Ecología de Anfibios; Argentina. Fundacion Instituto Leloir Antigua Fundacion Campomar; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, María Guadalupe. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura. Departamento de Ecología de Anfibios; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13271