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dc.contributor.author
Cretton, Martina  
dc.contributor.author
Rost, Enrique Julian  
dc.contributor.author
Mazzuca Sobczuk, T.  
dc.contributor.author
Mazzuca, Marcia  
dc.date.available
2018-02-09T18:53:43Z  
dc.date.issued
2016-03  
dc.identifier.citation
Cretton, Martina; Rost, Enrique Julian; Mazzuca Sobczuk, T.; Mazzuca, Marcia; Variation in the proximate composition and fatty acid profile recovered from Argentine hake (Merluccius hubbsi) waste from Patagonia; Instituto de la Grasa; Grasas y Aceites; 67; 1; 3-2016; 1-6;e122  
dc.identifier.issn
0017-3495  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/36353  
dc.description.abstract
The fish processing operations in Patagonia produce large amounts of waste. The main fishery resource in Argentina is the Argentine hake (Merluccius hubbsi). The ports of the province of Chubut (the most important of which are Puerto Madryn, Rawson and Comodoro Rivadavia), together with Caleta Paula Port (province of Santa Cruz), in the Argentine Patagonia, capture more than 82,000 tons of hake annualy, 80% of which are of M. hubbsi, which is mostly converted into fillets. From this capture, about 2,296 tons of liver would be available for the extraction of oil. To promote the recovery and industrial use of fish oil, in the present study, we determined the variation in the proximate composition and fatty acid profile of Argentine hake waste from the ports mentioned above at different catch times. Proximate composition was determined according of the Official Methods of Analysis (AOAC). Fatty acid profile was analyzed by gas chromatography of the fatty acid methyl esters (FAMEs). A standard mixture of FAMEs was run under identical conditions to identify the compounds on the basis of their retention times. Fatty acids were quantified using heptadecanoic acid (C17:0) as internal standard. The highest lipid recovery (27.0 to 41.8% of total lipids) was obtained from the liver fraction. Palmitic acid (C16:0), oleic acid (18:1 n9), docosahexaenoic acid (22:6 n3), eicosapentaenoic acid (20:5 n3) and palmitoleic acid (16:1) were the main constituents. Protein levels in viscera without livers (V-L) were higher than those in the liver. The extraction of marine fish oil and the production of fish offal meal from waste from fish factories would contribute to the sustainability of the regional industry, because it would also decrease the volume of waste, with benefits to the environment.  
dc.description.abstract
El procesamiento de pescados en Patagonia produce gran cantidad de residuos. El recurso de pesca más importante en la Argentina es la merluza argentina (Merluccius hubbsi). En Patagonia, los puertos de la provincia del Chubut (de los cuales los más importantes son Puerto Madryn, Rawson y Comodoro Rivadavia), y Caleta Paula (provincia de Santa Cruz), capturan más de 82.000 t anuales de merluza, de las cuales el 80% corresponden a M. hubbsi. La misma es en su mayoría convertida en filetes. De esta captura, aproximadamente 2.296 toneladas de hígados estarían disponibles para la extracción de aceites. Para promover la recuperación y el uso industrial del aceite de pescado, se ha determinado la variación en la composición proximal de los residuos y el perfil de ácidos grasos de hígados de merluza argentina capturada en diferentes épocas en los puertos mencionados arriba. La variación en composición proximal fue determinada según la metodología propuesta por los Official Methods of Analysis (AOAC). El perfil de ácidos grasos fue analizado por cromatografía gaseosa de los ésteres metílicos de los ácidos grasos (FAMEs). Una mezcla estándar de FAMEs fue corrida en idénticas condiciones para la identificación de los compuestos en base a la comparación de sus tiempos de retención. Para la cuantificación de los ácidos grasos se utilizó ácido heptadecanoico como estándar interno (C17:0). El hígado presentó el mayor contenido en lípidos (27.0 a 41.8% de lípidos totales), siendo los ácidos palmítico (C16:0), oleico (C18:0), docosahexaenoico (C22:6 n3), eicosapentaenoico (20:5n3) y palmitoleico (C16:1) los más abundantes. Los niveles de proteína en el resto de las vísceras sin incluir el hígado (V-L) fueron superiores que en el hígado. La extracción de aceite de pescado marino y la producción de harinas de pescado a partir de los desechos industriales contribuirían a la sustentabilidad de la industria regional, pues esto disminuiría el volumen de residuos, lo cual beneficiaría al medio ambiente.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Instituto de la Grasa  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Liver Oil  
dc.subject
Merluccius Hubbsi  
dc.subject
Proximate Composition  
dc.subject
Aceite de Hígado  
dc.subject
Composición Proximal  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Variation in the proximate composition and fatty acid profile recovered from Argentine hake (Merluccius hubbsi) waste from Patagonia  
dc.title
Variación en la composición proximal y perfil de ácidos grasos recuperados a partir de residuos del procesamiento de merluza argentina (Merluccius hubbsi) en Patagonia  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-12T20:04:30Z  
dc.identifier.eissn
1988-4214  
dc.journal.volume
67  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-6;e122  
dc.journal.pais
España  
dc.journal.ciudad
Sevilla  
dc.description.fil
Fil: Cretton, Martina. Universidad Nacional de la Patagonia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rost, Enrique Julian. Universidad Nacional de la Patagonia ; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazzuca Sobczuk, T.. Universidad de Almería; España  
dc.description.fil
Fil: Mazzuca, Marcia. Universidad Nacional de la Patagonia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Almería; España  
dc.journal.title
Grasas y Aceites  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3989/gya.0494151  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1588/1869