Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Escudero, Leticia Belén
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Martinis, Estefanía Mabel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Olsina, Roberto Antonio
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Wuilloud, Rodolfo German
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2016-01-13T19:59:38Z
dc.date.issued
2012-11-08
dc.identifier.citation
Escudero, Leticia Belén; Martinis, Estefanía Mabel; Olsina, Roberto Antonio; Wuilloud, Rodolfo German; Arsenic speciation analysis in mono-varietal wines by on-line ionic liquid-based dispersive liquid-liquid microextraction; Elsevier; Food Chemistry; 138; 1; 8-11-2012; 484-490
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/3592
dc.description.abstract
A highly efficient separation and pre-concentration method for arsenic species determination, based on ionic liquid (IL) dispersive microextraction technique implemented in a flow analysis system, is proposed. Arsenite species [As(III)] were selectively separated by chelation with sodium diethyldithiocarbamate (DDTC), followed by dispersion with 40 mg of 1-octyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate ([C8mim][PF6]) IL. After analyte extraction, retention and separation of the IL phase was achieved with a packed microcolumn, which was subsequently eluted into a graphite tube for determination of As(III) by electrothermal atomic absorption spectrometry (ETAAS). Concentration of As(V) was deduced by the difference between total inorganic arsenic and As(III). Thus, determination of total arsenic was performed by previous degradation of organo-arsenic species, followed by a reduction. Under optimal conditions, As(III) extraction efficiency was 100% and a sensitivity enhancement factor of 46 was obtained with only 4.0 ml of sample The method was successfully applied for arsenic speciation studies in mono-varietal wines.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Arsenic
dc.subject
Wine
dc.subject
Speciation
dc.subject
Ionic Liquid
dc.subject.classification
Química Analítica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Arsenic speciation analysis in mono-varietal wines by on-line ionic liquid-based dispersive liquid-liquid microextraction
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2016-03-30 10:35:44.97925-03
dc.journal.volume
138
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
484-490
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Escudero, Leticia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico San Luis. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinis, Estefanía Mabel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Laboratorio de Química Analítica para Investigación y Desarrollo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Olsina, Roberto Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico San Luis. Instituto de Química de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Laboratorio de Química Analítica para Investigación y Desarrollo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mendoza; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.054
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612015920
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/0308-8146
Archivos asociados