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dc.contributor.author
Rodríguez de Marco, Melisa Estefanía
dc.contributor.author
Steffolani, Maria Eugenia
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.contributor.author
Leon, Alberto Edel
dc.date.available
2018-01-23T17:39:05Z
dc.date.issued
2018-01
dc.identifier.citation
Rodríguez de Marco, Melisa Estefanía; Steffolani, Maria Eugenia; Martinez, Marcela Lilian; Leon, Alberto Edel; The use of Nannochloropsis sp. as a source of omega-3 fatty acids A in dry pasta: chemical, technological and sensory evaluation; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 53; 2; 1-2018
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/34292
dc.description.abstract
Nannochloropsis is a microalga characterised by having high amounts of eicosapentaenoic acid (EPA), a fatty acid known for its health benefits. The aim of this study was to elaborate dry pasta with a significant contribution of EPA using Nannochloropsis sp., without affecting the quality product and with good consumer acceptance. Technological quality was analysed in terms of cooking properties and texture profile. Cooked pasta was characterised through proximal composition, phenolic compound, fatty acid content and sensorial analysis. It was possible to replace up to 30% of wheat flour with microalgae without affecting the technological quality of pasta and with a significant contribution of EPA to the daily diet (0.237 g per 100 g pasta). The incorporation of 10% and 20% Nannochloropsis in pasta formulation allowed to decrease the n6:n3 ratio from 25:1 to 5:1 and 2:1, espectively. Therefore, the microalgae are an interesting ingredient to increase EPA consumption in products like pasta, while the sensory evaluation confirms the possibility towards a commercial approach.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Dried Pastadried Pasta
dc.subject
Eicosapentaenoic Acideicosapentaenoic Acid
dc.subject
Nannochloropsis Sp.Nannochloropsis
dc.subject
Omega-3
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
The use of Nannochloropsis sp. as a source of omega-3 fatty acids A in dry pasta: chemical, technological and sensory evaluation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-01-12T19:27:30Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
53
dc.journal.number
2
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Rodríguez de Marco, Melisa Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Steffolani, Maria Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leon, Alberto Edel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13609
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.13609/abstract


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