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dc.contributor.author
Santos, Mauricio Ismael  
dc.contributor.author
Araujo Andrade, Cuauhtémoc  
dc.contributor.author
Esparza Ibarra, Edgar  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2018-01-23T17:28:28Z  
dc.date.issued
2014-10  
dc.identifier.citation
Santos, Mauricio Ismael; Araujo Andrade, Cuauhtémoc; Esparza Ibarra, Edgar; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea; Galacto-oligosaccharides and lactulose as protectants against desiccation of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulcaricus; Wiley; Biotechnology Progress; 30; 5; 10-2014; 1231-1238  
dc.identifier.issn
8756-7938  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/34276  
dc.description.abstract
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CIDCA 333 was dehydrated on desiccators containing silica gel in the presence of 20% w/w of two types of galacto-oligosaccharides (GOS Biotempo and GOS Cup Oligo H-70®) and lactulose, until no changes in water desorption were detected. After rehydration, bacterial growth was monitored at 37°C by determining: (a) the absorbance at 600 nm and (b) the near infrared spectra (NIR). Principal component analysis (PCA) was then performed on the NIR spectra of samples dehydrated in all conditions. A multiparametric flow cytometry assay was carried out using carboxyfluorescein diacetate and propidium iodide probes to determine the relative composition of damaged, viable, and dead bacteria throughout the growth kinetics. The absorbance at 600 nm and the position of the second derivative band at ∼1370 nm were plotted against the time of incubation. The efficiency of the protectants was GOS Biotempo > GOS Cup Oligo H-70® > lactulose. The better protectant capacity of GOS Biotempo was explained on the basis of the lower contribution of damaged cells immediately after rehydration (t = 0). PCA showed three groups along PC1, corresponding to the lag, exponential and stationary phases of growth, which explained 99% of the total variance. Along PC2, two groups were observed, corresponding to damaged or viable cells. The results obtained support the use of NIR to monitor the recovery of desiccated microorganisms in real time and without the need of chemical reagents. The use of GOS and lactulose as protectants in dehydration/rehydration processes was also supported.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Lactobacillus Delbrueckii Subsp. Bulgaricus  
dc.subject
Desiccation  
dc.subject
Galacto-Oligosaccharides  
dc.subject
Lactulose  
dc.subject
Near Infrared Spectroscopy  
dc.subject
Multiparametric Flow Cytometry  
dc.subject
Damage  
dc.subject
Viable Cells  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Galacto-oligosaccharides and lactulose as protectants against desiccation of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulcaricus  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-01-23T14:02:50Z  
dc.journal.volume
30  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1231-1238  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Hoboken  
dc.description.fil
Fil: Santos, Mauricio Ismael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Araujo Andrade, Cuauhtémoc. Universidad Autonoma de Zacatecas; México  
dc.description.fil
Fil: Esparza Ibarra, Edgar. Universidad Autonoma de Zacatecas; México  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Biotechnology Progress  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/btpr.1969  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/btpr.1969/abstract