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dc.contributor.author
Gimenez, Maria Belen
dc.contributor.author
Graiver, Natalia Gisel
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2018-01-18T21:44:12Z
dc.date.issued
2015-02
dc.identifier.citation
Gimenez, Maria Belen; Graiver, Natalia Gisel; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Physicochemical characteristics and quality parameters of a beef product subjected to chemical preservatives and high hydrostatic pressure; Elsevier; Meat Science; 100; 2-2015; 179-188
dc.identifier.issn
0309-1740
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/33918
dc.description.abstract
The use of high hydrostatic pressure (HHP) on fresh beef causes a deleterious effect on red colour. A beef product subjected to HHP exhibiting acceptable colour and microbiological stability was developed; the process requires as a first step the immersion in a preservative solution containing ascorbic acid, sodium nitrite, and sodium chloride. Desirability functions were used to optimise the composition of this solution in order to maintain the colour attributes minimising the concentration of sodium nitrite. The product was packed in low gas permeability film before HHP treatment. The effect of the applied pressure (300, 600. MPa) on quality parameters (colour, texture) was analysed. The stability of the product during storage at 4. °C was determined by microbial counts, colour, texture, and exudate. The combination of treatments provided acceptable colour and microbiological stability during four and six weeks of refrigerated storage after the product has been subjected to 300 and 600. MPa, respectively.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Beef
dc.subject
Colour
dc.subject
High Hydrostatic Pressure
dc.subject
Refrigerated Storage
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Physicochemical characteristics and quality parameters of a beef product subjected to chemical preservatives and high hydrostatic pressure
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-01-18T17:18:08Z
dc.journal.volume
100
dc.journal.pagination
179-188
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Maria Belen. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Graiver, Natalia Gisel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Meat Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.10.017
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174014004653
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