Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Gimenez, Maria Belen  
dc.contributor.author
Graiver, Natalia Gisel  
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2018-01-18T21:44:12Z  
dc.date.issued
2015-02  
dc.identifier.citation
Gimenez, Maria Belen; Graiver, Natalia Gisel; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Physicochemical characteristics and quality parameters of a beef product subjected to chemical preservatives and high hydrostatic pressure; Elsevier; Meat Science; 100; 2-2015; 179-188  
dc.identifier.issn
0309-1740  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/33918  
dc.description.abstract
The use of high hydrostatic pressure (HHP) on fresh beef causes a deleterious effect on red colour. A beef product subjected to HHP exhibiting acceptable colour and microbiological stability was developed; the process requires as a first step the immersion in a preservative solution containing ascorbic acid, sodium nitrite, and sodium chloride. Desirability functions were used to optimise the composition of this solution in order to maintain the colour attributes minimising the concentration of sodium nitrite. The product was packed in low gas permeability film before HHP treatment. The effect of the applied pressure (300, 600. MPa) on quality parameters (colour, texture) was analysed. The stability of the product during storage at 4. °C was determined by microbial counts, colour, texture, and exudate. The combination of treatments provided acceptable colour and microbiological stability during four and six weeks of refrigerated storage after the product has been subjected to 300 and 600. MPa, respectively.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Beef  
dc.subject
Colour  
dc.subject
High Hydrostatic Pressure  
dc.subject
Refrigerated Storage  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical characteristics and quality parameters of a beef product subjected to chemical preservatives and high hydrostatic pressure  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-01-18T17:18:08Z  
dc.journal.volume
100  
dc.journal.pagination
179-188  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Maria Belen. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Graiver, Natalia Gisel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Meat Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.10.017  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174014004653