Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.date.available
2018-01-17T13:55:34Z
dc.date.issued
2014-06
dc.identifier.citation
Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Microstructural Characterization Of Chitosan Films Used As Support For Ferulic Acid Release; VBRI Press; Advanced Materials Letters; 5; 10; 6-2014; 578-586
dc.identifier.issn
0976-3961
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/33579
dc.description.abstract
The influence of natural antioxidants incorporated to biodegradable materials has become a focus of attention in the current food packaging research and development. Chitosan is a functional natural polymer extensively used for tailoring systems or matrices for a different active compound delivery. This work was focused on studying the changes undergone by the chitosan matrix because of the addition of ferulic acid as an antioxidant. Thus, both microstructure and physical properties such as solubility, thermal stability, mechanical and barrier properties were monitored. The addition of ferulic acid caused a decrease in both the moisture content and water vapor permeability, an increase in resistance and a change at the structural level evidenced by TEM. Through FTIR spectra and their relationship with chitosan-based film properties, it was demonstrated that ferulic acid was effectively incorporated in the polymer matrix. The amount of the bioactive compound released from the chitosan matrix to a liquid medium was determined. The delivery profile suggested that the release of the antioxidant agent was controlled by two parallel mechanisms, one Fickian-type and the other associated to the high swelling of the matrix. The antioxidant and UV-barrier properties induced by the addition of ferulic acid turned the chitosan films into a potentially active material to be applied on high-fat foods
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
VBRI Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Bioactive Films
dc.subject
Chitosan
dc.subject
Controlled Release
dc.subject
Ferulic Acid
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Microstructural Characterization Of Chitosan Films Used As Support For Ferulic Acid Release
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-01-12T16:19:38Z
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
578-586
dc.journal.pais
Suecia
dc.journal.ciudad
Linköping
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Advanced Materials Letters
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.5185/amlett.2014.5582
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.vbripress.com/aml/articles/details/555/
Archivos asociados