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dc.contributor.author
Medina Jaramillo, Carolina  
dc.contributor.author
Gutiérrez Carmona, Tomy José  
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair  
dc.contributor.author
Bernal, Celina Raquel  
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes  
dc.date.available
2018-01-16T18:46:47Z  
dc.date.issued
2016-10  
dc.identifier.citation
Gutiérrez Carmona, Tomy José; Medina Jaramillo, Carolina; Goyanes, Silvia Nair; Fama, Lucia Mercedes; Bernal, Celina Raquel; Biodegradability and plasticizing effect of yerba mate extract on cassava starch edible films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 151; 10-2016; 150-159  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/33461  
dc.description.abstract
Biodegradable and edible cassava starch-glycerol based films with different concentrations of yerba mate extract (0, 5 and 20 wt.%) were prepared by casting. The plasticizing effect of yerba mate extract when it was incorporated into the matrix as an antioxidant was investigated. Thermal degradation and biodegradability of the obtained biofilms were also studied. Thermogravimetric analysis (TGA), differential scanning calorimetry (DSC), attenuated total reflectance Fourier transform infrared spectroscopy (ATR/FTIR), X-ray diffraction analysis (XRD), water absorbance, stability in different solutions and biodegradability studies were performed. The clear correlation among the results obtained from the different analysis confirmed the plasticizing effect of yerba mate extract on the starch-glycerol matrix. Also, the extract led to a decrease in the degradation time of the films in soil ensuring their complete biodegradability before two weeks and to films stability in acidic and alkaline media. The plasticizing effect of yerba mate extract makes it an attractive additive for starch films which will be used as packaging or coating; and its contribution to an earlier biodegradability will contribute to waste reduction.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biodegradable Edible Films  
dc.subject
Cassava Starch  
dc.subject
Plasticizing Effect  
dc.subject
Thermal Degradation And Biodegradability  
dc.subject
Yerba Mate Extract  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Biodegradability and plasticizing effect of yerba mate extract on cassava starch edible films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-12T19:56:11Z  
dc.journal.volume
151  
dc.journal.pagination
150-159  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Medina Jaramillo, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gutiérrez Carmona, Tomy José. Universidad Central de Venezuela; Venezuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernal, Celina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología En Polimeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861716305471