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dc.contributor.author
Czerner, Marina  
dc.contributor.author
Fasce, Laura Alejandra  
dc.contributor.author
Martucci, Josefa Fabiana  
dc.contributor.author
Ruseckaite, Roxana Alejandra  
dc.contributor.author
Frontini, Patricia Maria  
dc.date.available
2018-01-16T14:12:42Z  
dc.date.issued
2016-04-07  
dc.identifier.citation
Czerner, Marina; Frontini, Patricia Maria; Martucci, Josefa Fabiana; Ruseckaite, Roxana Alejandra; Fasce, Laura Alejandra; Deformation and fracture behavior of physical gelatin gel systems; Elsevier; Food Hydrocolloids; 60; 7-4-2016; 299-307  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/33383  
dc.description.abstract
Food scientists usually used biopolymer physical gels as model systems because they are structurally and mechanically similar to many gel-like food products. In this paper, eight gelatin gel systems with different stiffness were prepared by varying gelatin concentration (10-30 %w/w), collagen source (bovine/porcine) and solvent composition (0/40%w/w glycerol/buffer mixture). The swelling behavior was evaluated and the mechanical response was characterized through puncture tests, uniaxial compression experiments and wire cutting fracture tests. From these tests, apparent gel strength, first order Ogden constitutive parameters (shear modulus, mu, and strain hardening capability, alpha) and fracture toughness (Gc) were determined. Samples that display apparent gel strength and swelling behavior consistent with a more physically cross-linked structure exhibit larger mu and Gc and lower alpha values. It is shown that alpha and Gc are related with mu independently of gelatin concentration, collagen source and glycerol presence. Alpha decreases exponentially with increasing mu whereas Gc increases linearly with mu. The found experimental trends suggest that in the quasi-static range the overall mechanical behavior of gelatin gel systems is mainly controlled by the initial shear modulus, which is a direct measure of gel stiffness.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Gelatin Gels  
dc.subject
Shear Modulus  
dc.subject
Strain Hardening  
dc.subject
Fracture Toughness  
dc.subject
Constitutive Modeling  
dc.subject
Apparent Gel Strength  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Deformation and fracture behavior of physical gelatin gel systems  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-01-12T19:26:32Z  
dc.journal.volume
60  
dc.journal.pagination
299-307  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Czerner, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fasce, Laura Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martucci, Josefa Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruseckaite, Roxana Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frontini, Patricia Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16301436  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.04.007