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dc.contributor.author Czerner, Marina
dc.contributor.author Fasce, Laura Alejandra
dc.contributor.author Martucci, Josefa Fabiana
dc.contributor.author Ruseckaite, Roxana Alejandra
dc.contributor.author Frontini, Patricia Maria
dc.date.available 2018-01-16T14:12:42Z
dc.date.issued 2016-04-07
dc.identifier.citation Czerner, Marina; Frontini, Patricia Maria; Martucci, Josefa Fabiana; Ruseckaite, Roxana Alejandra; Fasce, Laura Alejandra; Deformation and fracture behavior of physical gelatin gel systems; Elsevier; Food Hydrocolloids; 60; 7-4-2016; 299-307
dc.identifier.issn 0268-005X
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/33383
dc.description.abstract Food scientists usually used biopolymer physical gels as model systems because they are structurally and mechanically similar to many gel-like food products. In this paper, eight gelatin gel systems with different stiffness were prepared by varying gelatin concentration (10-30 %w/w), collagen source (bovine/porcine) and solvent composition (0/40%w/w glycerol/buffer mixture). The swelling behavior was evaluated and the mechanical response was characterized through puncture tests, uniaxial compression experiments and wire cutting fracture tests. From these tests, apparent gel strength, first order Ogden constitutive parameters (shear modulus, mu, and strain hardening capability, alpha) and fracture toughness (Gc) were determined. Samples that display apparent gel strength and swelling behavior consistent with a more physically cross-linked structure exhibit larger mu and Gc and lower alpha values. It is shown that alpha and Gc are related with mu independently of gelatin concentration, collagen source and glycerol presence. Alpha decreases exponentially with increasing mu whereas Gc increases linearly with mu. The found experimental trends suggest that in the quasi-static range the overall mechanical behavior of gelatin gel systems is mainly controlled by the initial shear modulus, which is a direct measure of gel stiffness.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject Gelatin gels
dc.subject Shear modulus
dc.subject Strain hardening
dc.subject Fracture toughness
dc.subject Constitutive modeling
dc.subject Apparent gel strength
dc.subject.classification Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title Deformation and fracture behavior of physical gelatin gel systems
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-01-12T19:26:32Z
dc.journal.volume 60
dc.journal.pagination 299-307
dc.journal.pais Países Bajos
dc.journal.ciudad Amsterdam
dc.description.fil Fil: Czerner, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil Fil: Fasce, Laura Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil Fil: Martucci, Josefa Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil Fil: Ruseckaite, Roxana Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil Fil: Frontini, Patricia Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.journal.title Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16301436
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.04.007
dc.conicet.fuente unificacion


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