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dc.contributor.author
Checmarev, Gerardo
dc.contributor.author
Casales, Maria Rosa
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel
dc.date.available
2016-01-04T20:26:41Z
dc.date.issued
2013-12
dc.identifier.citation
Checmarev, Gerardo; Casales, Maria Rosa; Yeannes, Maria Isabel; Analysis of the Applicability of Peleg Model in the Cooking-Infusion of Mackerel (Scomber japonicus) Slices; Sociedade Brasileira Ciencia e Tecnologia de Alimentos; Ciencia e Tecnologia de Alimentos; 33; 4; 12-2013; 685-689
dc.identifier.issn
0101-2061
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/3329
dc.description.abstract
Mass transfer kinetics in osmotic dehydration is usually modeled by Fick’s law, empirical models and probabilistic models. The aim of this study was to determine the applicability of Peleg model to investigate the mass transfer during osmotic dehydration of mackerel (Scomber japonicus) slices at different temperatures. Osmotic dehydration was performed on mackerel slices by cooking-infusion in solutions with glycerol and salt (aw = 0.64) at different temperatures: 50, 70, and 90 °C. Peleg rate constant (K1 ) (h(g/gdm)–1) varied with temperature variation from 0.761 to 0.396 for water loss, from 5.260 to 2.947 for salt gain, and from 0.854 to 0.566 for glycerol intake. In all cases, it followed the Arrhenius relationship (R2 >0.86). The Ea (kJ / mol) values obtained were 16.14; 14.21, and 10.12 for water, salt, and glycerol, respectively. The statistical parameters that qualify the goodness of fit (R2 >0.91 and RMSE<0.086) indicate promising applicability of Peleg model.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Sociedade Brasileira Ciencia e Tecnologia de Alimentos
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.subject
Mackerel
dc.subject
Osmotic Dehydration
dc.subject
Mass Transfer
dc.subject
Temperature Effect
dc.subject
Modeling
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Analysis of the Applicability of Peleg Model in the Cooking-Infusion of Mackerel (Scomber japonicus) Slices
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2016-03-30 10:35:44.97925-03
dc.identifier.eissn
1678-457X
dc.journal.volume
33
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
685-689
dc.journal.pais
Brasil
dc.journal.ciudad
Campinas
dc.description.fil
Fil: Checmarev, Gerardo. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Casales, Maria Rosa. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata; Argentina
dc.journal.title
Ciencia e Tecnologia de Alimentos
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612013000400013
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.br/j/cta/a/FhMS6GTJHjGx8QdQLYR8qmq/?lang=en
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=395940118013
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