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dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.contributor.author
Bava, Jose Alberto  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2018-01-12T19:03:29Z  
dc.date.issued
2014-08  
dc.identifier.citation
Mascheroni, Rodolfo Horacio; Bava, Jose Alberto; Campañone, Laura Analia; Modeling and process simulation of controlled microwave heating of foods by using of the resonance phenomenon; Pergamon-Elsevier Science Ltd.; Applied Thermal Engineering; 73; 1; 8-2014; 914-923  
dc.identifier.issn
1359-4311  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/33106  
dc.description.abstract
Experimental and theoretical analyses of the controlled heating of foods were done. The purpose of this paper is to demonstrate the favorable effects of the use of the phenomenon of resonance to improve the uniformity of internal temperature profiles in foods during microwave heating. Particularly, the effect of the changing the phases of two opposite electric field excitations and their interaction with food samples was focused. With this aim, a 3D mathematical model was developed, by solving the energy transfer balance during the microwave heating process. It permits to analyze the resonance phenomena by predicting the electromagnetic energy distribution outside and its value inside the foods through the solution of Maxwell equations. The mathematical model was employed to simulate temperature data obtained from prototype. The numerical predictions allow strategically develop internal patterns of heating altering the phases of the incident waves, that enable achieve greater uniformity of the final temperature profiles.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Microwave Heating  
dc.subject
Uniformity  
dc.subject
Wave Interference  
dc.subject
Fem  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Modeling and process simulation of controlled microwave heating of foods by using of the resonance phenomenon  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-01-12T16:21:26Z  
dc.journal.volume
73  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
914-923  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bava, Jose Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Applied Thermal Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2014.08.048  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359431114007443