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dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia
dc.contributor.author
Bava, Jose Alberto
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.date.available
2018-01-12T19:03:29Z
dc.date.issued
2014-08
dc.identifier.citation
Mascheroni, Rodolfo Horacio; Bava, Jose Alberto; Campañone, Laura Analia; Modeling and process simulation of controlled microwave heating of foods by using of the resonance phenomenon; Pergamon-Elsevier Science Ltd.; Applied Thermal Engineering; 73; 1; 8-2014; 914-923
dc.identifier.issn
1359-4311
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/33106
dc.description.abstract
Experimental and theoretical analyses of the controlled heating of foods were done. The purpose of this paper is to demonstrate the favorable effects of the use of the phenomenon of resonance to improve the uniformity of internal temperature profiles in foods during microwave heating. Particularly, the effect of the changing the phases of two opposite electric field excitations and their interaction with food samples was focused. With this aim, a 3D mathematical model was developed, by solving the energy transfer balance during the microwave heating process. It permits to analyze the resonance phenomena by predicting the electromagnetic energy distribution outside and its value inside the foods through the solution of Maxwell equations. The mathematical model was employed to simulate temperature data obtained from prototype. The numerical predictions allow strategically develop internal patterns of heating altering the phases of the incident waves, that enable achieve greater uniformity of the final temperature profiles.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd.
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Microwave Heating
dc.subject
Uniformity
dc.subject
Wave Interference
dc.subject
Fem
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Modeling and process simulation of controlled microwave heating of foods by using of the resonance phenomenon
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-01-12T16:21:26Z
dc.journal.volume
73
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
914-923
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bava, Jose Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Applied Thermal Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2014.08.048
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359431114007443
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