Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Guiotto, Estefania Nancy  
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2018-01-05T17:55:05Z  
dc.date.issued
2014-01  
dc.identifier.citation
Tomás, Mabel Cristina; Nolasco, Susana Maria; Ixtaina, Vanesa Yanet; Guiotto, Estefania Nancy; Effect of Storage Conditions and Antioxidants on the Oxidative Stability of Sunflower–Chia Oil Blends; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 91; 5; 1-2014; 767-776  
dc.identifier.issn
0003-021X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/32413  
dc.description.abstract
The mixture of different proportions of sunflower with chia oil provides a simple method to prepare edible oils with a wide range of desired fatty acid compositions. Sunflower–chia (90:10 and 80:20 wt/wt) oil blends with the addition of rosemary (ROS), ascorbyl palmitate (AP) and their blends (AP:ROS) were formulated to evaluate the oxidative stability during storage at two temperature levels normally used, cool (4 ± 1 °C) and room temperature (20 ± 2 °C) for a period of 360 days. Peroxide values (PV) of the oil blends with antioxidants stored at 4 ± 1 °C showed levels ≤10.0 mequiv O2/kg oil; the lowest levels of PV were found for blends with AP:ROS. Values higher than 10.0 mequiv O2/kg were observed between 120–240 days for oil blends stored at 20 ± 2 °C. Similar trends were observed with p-anisidine and Totox values. The oxidative stability determined by the Rancimat method and differential scanning calorimetry showed a greater susceptibility of the oils to oxidative deterioration with increasing unsaturated fatty acids content. The addition of antioxidants increased the induction time and decreased the Arrhenius rate constant, indicating an improvement in the oxidative stability for all the oil blends. Temperature had a strong influence on the stability of these blends during storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Oil Blends  
dc.subject
Oxidative Stability  
dc.subject
Storage Conditions  
dc.subject
Differential Scanning Calorimetry  
dc.subject
Rancimat  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of Storage Conditions and Antioxidants on the Oxidative Stability of Sunflower–Chia Oil Blends  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-01-03T19:05:34Z  
dc.journal.volume
91  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
767-776  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Guiotto, Estefania Nancy. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingenieria Olavarria. Departamento de Ingenieria Quimica; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingenieria Olavarria. Departamento de Ingenieria Quimica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11746-014-2410-9  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11746-014-2410-9