Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
López Córdoba, Alex Fernando
dc.contributor.author
Deladino, Lorena
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.date.available
2018-01-05T17:11:43Z
dc.date.issued
2014-01
dc.identifier.citation
Martino, Miriam Nora; Deladino, Lorena; López Córdoba, Alex Fernando; Release of yerba mate antioxidants from corn starch–alginate capsules as affected by structure; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 99; 1-2014; 150-157
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/32400
dc.description.abstract
Encapsulation of yerba mate (Ilex paraguariensis) extract in a proper matrix enhances the possible applications of this natural antioxidant in food systems. To start, calcium alginate capsules were used as carriers of yerba mate extract and a filler material (corn starch at 2%) was added to the alginate matrix to improve the structural properties and to modulate the release of the active compounds. Next, kinetics and swelling mechanisms involved in the release of yerba mate polyphenols in simulated digestive fluids were analyzed. A lower rate of release was obtained with calcium alginate–starch capsules as compared to control ones, which was attributed to the lower porosity of filled capsules. The release profiles of both systems were satisfactorily fitted with semi-empirical models, which indicated that a combined mechanism of polymer-chain relaxation and diffusion was taking place.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Natural Antioxidants
dc.subject
Porosity
dc.subject
Encapsulation
dc.subject
Calcium Alginate
dc.subject
Starch
dc.subject
Controlled Release
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Release of yerba mate antioxidants from corn starch–alginate capsules as affected by structure
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-01-03T19:07:15Z
dc.journal.volume
99
dc.journal.pagination
150-157
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: López Córdoba, Alex Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2013.08.026
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861713008102
Archivos asociados