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dc.contributor.author
Savio, Marianela  
dc.contributor.author
Ortiz, María S.  
dc.contributor.author
Almeida, César Américo  
dc.contributor.author
Olsina, Roberto Antonio  
dc.contributor.author
Martinez, Luis Dante  
dc.contributor.author
Gil, Raul Andres  
dc.date.available
2018-01-03T18:46:54Z  
dc.date.issued
2014-03  
dc.identifier.citation
Gil, Raul Andres; Martinez, Luis Dante; Olsina, Roberto Antonio; Almeida, César Américo; Ortiz, María S.; Savio, Marianela; et al.; Multielemental analysis in vegetable edible oils by inductively coupled plasma mass spectrometry after solubilisation with tetramethylammonium hydroxide; Elsevier; Food Chemistry; 159; 3-2014; 433-438  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/32156  
dc.description.abstract
Trace metals have negative effects on the oxidative stability of edible oils and they are important because of possibility for oils characterisation. A single-step procedure for trace elemental analysis of edible oils is presented. To this aim, a solubilisation with tetramethylammonium hydroxide (TMAH) was assayed prior to inductively coupled plasma mass spectrometry detection. Small amounts of TMAH were used, resulting in high elemental concentrations. This method was applied to edible oils commercially available in Argentine. Elements present in small amounts (Cu, Ge, Mn, Mo, Ni, Sb, Sr, Ti, and V) were determined in olive, corn, almond and sunflower oils. The limits of detection were between 0.004 μg g−1 for Mn and Sr, and 0.32 μg g−1 for Sb. Principal components analysis was used to correlate the content of trace metals with the type of oils. The two first principal components retained 91.6% of the variability of the system. This is a relatively simple and safe procedure, and could be an attractive alternative for quality control, traceability and routine analysis of edible oils.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Edible Oils  
dc.subject
Tetramethylammonium Hydroxide Treatment  
dc.subject
Principal Component Analysis  
dc.subject
Icpms  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Multielemental analysis in vegetable edible oils by inductively coupled plasma mass spectrometry after solubilisation with tetramethylammonium hydroxide  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-12T18:37:34Z  
dc.journal.volume
159  
dc.journal.pagination
433-438  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Savio, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ortiz, María S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Almeida, César Américo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Olsina, Roberto Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Luis Dante. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gil, Raul Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614004324  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.03.041