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dc.contributor.author
Ciannamea, Emiliano Manuel
dc.contributor.author
Espinosa, Fabian Juan Pablo
dc.contributor.author
Stefani, Pablo Marcelo
dc.contributor.author
Ruseckaite, Roxana Alejandra
dc.date.available
2017-12-29T13:49:22Z
dc.date.issued
2017-08-22
dc.identifier.citation
Ruseckaite, Roxana Alejandra; Stefani, Pablo Marcelo; Espinosa, Fabian Juan Pablo; Ciannamea, Emiliano Manuel; Long-term stability of compression-molded soybean protein concentrate films stored under specific conditions; Elsevier; Food Chemistry; 243; 22-8-2017; 448-452
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/31915
dc.description.abstract
Post-processing evolution of the functional properties of soybean protein concentrate (SPC) films, plasticized with varying levels of glycerol and processed by compression molding, was examined over a period of 90 days. Films stored in the glassy state (25 ± 2 °C and 65 ± 2% relative humidity) lost glycerol and water over time, as determined by gas chromatography and the decline in moisture content. SPC films plasticized with 40–50% glycerol showed a time-dependent increment of the elastic modulus and the tensile strength. In turn, the elongation, barrier properties, soluble mass and opacity of these films varied marginally with time. By contrast, films with 30% glycerol lost the most moisture and their elongation was reduced significantly, while water vapor permeability slightly increased with aging. The performance of aged films resulted from the balance between plasticizer and water loss, and the progressive replacement of unordered structures by intermolecular hydrogen bonded β-sheets and aggregates.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Soy Protein Concentrate
dc.subject
Films
dc.subject
Compression Molding
dc.subject
Aging
dc.subject
Mechanical Properties
dc.subject
Barrier Properties
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Long-term stability of compression-molded soybean protein concentrate films stored under specific conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-12-04T18:04:56Z
dc.journal.volume
243
dc.journal.pagination
448-452
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ciannamea, Emiliano Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Espinosa, Fabian Juan Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stefani, Pablo Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruseckaite, Roxana Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.rights.embargoDate
2022-08-22
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814617314024
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.08.069
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