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dc.contributor.author
Carreira, Valeria Paula  
dc.contributor.author
Padro, Julian  
dc.contributor.author
Mongiardino Koch, Nicolás  
dc.contributor.author
Fontanarrosa, Pedro  
dc.contributor.author
Alonso, Juan Ignacio  
dc.contributor.author
Soto, Ignacio Maria  
dc.date.available
2017-12-28T19:55:57Z  
dc.date.issued
2014-03  
dc.identifier.citation
Soto, Ignacio Maria; Alonso, Juan Ignacio; Fontanarrosa, Pedro; Mongiardino Koch, Nicolás; Padro, Julian; Carreira, Valeria Paula; et al.; Nutritional Composition of Opuntia sulphurea G. Don Cladodes; Cactus and Succulent Society of America; Haseltonia; 19; 3-2014; 38-45  
dc.identifier.issn
1070-0048  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/31876  
dc.description.abstract
Several studies have shown the interesting properties of Opuntia spp. (“prickly pears”), although most of this knowledge is based on O. ficus-indica. O. sulphurea is a species that is largely distributed in the Monte region of Argentina, where it has been used as an edible resource, especially in periods of food shortage. This is the first report evaluating the chemical composition of O. sulphurea cladodes. Our results show that cladodes are composed primarily of water, as with most other prickly pears that have been studied, which is consistent with their expected role as water reservoir in desert communities. Ash and protein content in O. sulphurea are consistent with values found for other species of the genus, whereas carbohydrates are well below levels of other Opuntia spp. Finally, the percentage of lipids in O. sulphurea cladodes is larger than in other studied species and fatty acid composition is quite different from observations made in similar studies. These earlier studies showed that linoleic acid is the major constituent of fatty acid fractions, followed by palmitic and oleic acids. Our analyses showed that these fatty acids are also principal constituents of O. sulphurea cladodes, although linolenic acid proved to be the most abundant. Curiously, the previous works found relatively low quantities of this fatty acid. Other minor fatty acids were also detected in cladodes of O. sulphurea, although the percentages are larger than in other studies of prickly pears. We discuss our results in the context of the potential nutraceutical and economic utility of O. sulphurea cladodes as a new source of essential fatty acids, especially in semi-arid areas as the Monte region where this species represents an abundant edible resource which is available even in periods of scarcity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cactus and Succulent Society of America  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Prickly Pear  
dc.subject
Opuntia  
dc.subject
Nopal  
dc.subject
Nutritional Value  
dc.subject
Fatty Acids  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Nutritional Composition of Opuntia sulphurea G. Don Cladodes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-27T15:19:35Z  
dc.identifier.eissn
1938-2898  
dc.journal.volume
19  
dc.journal.pagination
38-45  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Berkeley  
dc.description.fil
Fil: Carreira, Valeria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Padro, Julian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mongiardino Koch, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontanarrosa, Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alonso, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soto, Ignacio Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Haseltonia  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.bioone.org/doi/pdf/10.2985/026.019.0106  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.2985/026.019.0106