Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Briggiler Marcó, Mariángeles
dc.contributor.author
Zacarías, María Florencia
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto
dc.contributor.author
Quiberoni, Andrea del Lujan
dc.date.available
2017-12-19T17:59:29Z
dc.date.issued
2014-06
dc.identifier.citation
Quiberoni, Andrea del Lujan; Reinheimer, Jorge Alberto; Vinderola, Celso Gabriel; Zacarías, María Florencia; Briggiler Marcó, Mariángeles; Biological and probiotic characterization of spontaneous phage-resistant mutants of Lactobacillus plantarum; Elsevier; International Dairy Journal; 39; 1; 6-2014; 64-70
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/31035
dc.description.abstract
Four spontaneous phage-resistant mutants, previously isolated from Lactobacillus plantarum ATCC 8014 using a phage cocktail (ATCC 8014-B1 and ATCC 8014-B2), were characterized about their probiotic potential. Phage-resistant mutants exhibited, in general, the same properties as those found for Lb. plantarum ATCC 8014 strain. However, mutant M1 evidenced a remarkably high resistance to gastrointestinal passage. Low values of either B-galactosidase activity or hydrophobicity were observed. Antimicrobial activity against Gram-negative and Gram-positive bacteria was evidenced and lactulose was the most fermented carbohydrate. Strains were sensitive to gentamicin, erythromycin, ampicillin and chloramphenicol, whereas production of biogenic amines was not observed. Finally, a selected phage-resistant mutant (M1) produced the same immunological response as the sensitive strain in mice fed for 10 consecutive days. These natural mutants, with similar or improved potentially probiotic characteristics regarding their sensitive strain, could be used during fermented food manufacture to minimize the phage attacks.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Lactobacillus Plantarum
dc.subject
Phage Cocktails
dc.subject
Phage-Resistant Mutants
dc.subject
Biological Resistance
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Biological and probiotic characterization of spontaneous phage-resistant mutants of Lactobacillus plantarum
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-12-18T15:10:49Z
dc.journal.volume
39
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
64-70
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Ámsterdam
dc.description.fil
Fil: Briggiler Marcó, Mariángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zacarías, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiberoni, Andrea del Lujan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694614001162
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.05.012
Archivos asociados