Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Briggiler Marcó, Mariángeles  
dc.contributor.author
Zacarías, María Florencia  
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel  
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto  
dc.contributor.author
Quiberoni, Andrea del Lujan  
dc.date.available
2017-12-19T17:59:29Z  
dc.date.issued
2014-06  
dc.identifier.citation
Quiberoni, Andrea del Lujan; Reinheimer, Jorge Alberto; Vinderola, Celso Gabriel; Zacarías, María Florencia; Briggiler Marcó, Mariángeles; Biological and probiotic characterization of spontaneous phage-resistant mutants of Lactobacillus plantarum; Elsevier; International Dairy Journal; 39; 1; 6-2014; 64-70  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/31035  
dc.description.abstract
Four spontaneous phage-resistant mutants, previously isolated from Lactobacillus plantarum ATCC 8014 using a phage cocktail (ATCC 8014-B1 and ATCC 8014-B2), were characterized about their probiotic potential. Phage-resistant mutants exhibited, in general, the same properties as those found for Lb. plantarum ATCC 8014 strain. However, mutant M1 evidenced a remarkably high resistance to gastrointestinal passage. Low values of either B-galactosidase activity or hydrophobicity were observed. Antimicrobial activity against Gram-negative and Gram-positive bacteria was evidenced and lactulose was the most fermented carbohydrate. Strains were sensitive to gentamicin, erythromycin, ampicillin and chloramphenicol, whereas production of biogenic amines was not observed. Finally, a selected phage-resistant mutant (M1) produced the same immunological response as the sensitive strain in mice fed for 10 consecutive days. These natural mutants, with similar or improved potentially probiotic characteristics regarding their sensitive strain, could be used during fermented food manufacture to minimize the phage attacks.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Lactobacillus Plantarum  
dc.subject
Phage Cocktails  
dc.subject
Phage-Resistant Mutants  
dc.subject
Biological Resistance  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Biological and probiotic characterization of spontaneous phage-resistant mutants of Lactobacillus plantarum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-18T15:10:49Z  
dc.journal.volume
39  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
64-70  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: Briggiler Marcó, Mariángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zacarías, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiberoni, Andrea del Lujan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694614001162  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.05.012