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dc.contributor.author
Siano, Alvaro Sebastían  
dc.contributor.author
Húmpola, Maria Veronica  
dc.contributor.author
Olivera, Eliandre de  
dc.contributor.author
Fernando, Albericio  
dc.contributor.author
Simonetta, Arturo Carlos  
dc.contributor.author
Lajmanovich, Rafael Carlos  
dc.contributor.author
Tonarelli, Georgina Guadalupe  
dc.date.available
2017-12-18T20:54:37Z  
dc.date.issued
2014-04  
dc.identifier.citation
Tonarelli, Georgina Guadalupe; Lajmanovich, Rafael Carlos; Simonetta, Arturo Carlos; Fernando, Albericio; Olivera, Eliandre de; Húmpola, Maria Veronica; et al.; Antimicrobial Peptides from Skin Secretions of Hypsiboas pulchellus (Anura: Hylidae); American Chemical Society; Journal of Natural Products; 77; 4; 4-2014; 831-841  
dc.identifier.issn
0163-3864  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/30990  
dc.description.abstract
The skin of many amphibians produces a large repertoire of antimicrobial peptides that are crucial in the first line of defense against microbial invasion. Despite the immense richness of wild amphibians in Argentina, knowledge about peptides with antimicrobial properties is limited to a few species. Here we used LC-MS-MS to analyze samples of Hypsiboas pulchellus skin with the aim to identify antimicrobial peptides in the mass range of 1000 to 2000 Da. Twenty-three novel sequences were identified by MS, three of which were selected for chemical synthesis and further studies. The three synthetic peptides, named P1-Hp-1971, P2-Hp-1935, and P3-Hp-1891, inhibited the growth of two ATCC strains: Escherichia coli (MIC: 16, 33, and 17 μM, respectively) and Staphylococcus aureus (MIC: 8, 66, and 17 μM, respectively). P1-Hp-1971 and P3-Hp-1891 were the most active peptides. P1-Hp-1971, which showed the highest therapeutic indices (40 for E. coli and 80 for S. aureus), is a proline-glycine-rich peptide with a highly unordered structure, while P3-Hp-1891 adopts an amphipathic α-helical structure in the presence of 2,2,2-trifluoroethanol and anionic liposomes. This is the first peptidomic study of Hypsiboas pulchellus skin secretions to allow the identification of antimicrobial peptides.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Peptidomics  
dc.subject
Amphibian  
dc.subject
Mass Spectrometry  
dc.subject
Antimicrobial Peptides  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Antimicrobial Peptides from Skin Secretions of Hypsiboas pulchellus (Anura: Hylidae)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-18T15:04:42Z  
dc.journal.volume
77  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
831-841  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington DC  
dc.description.fil
Fil: Siano, Alvaro Sebastían. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Química Organica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Húmpola, Maria Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Química Organica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Olivera, Eliandre de. Parc Científic de Barcelona; España  
dc.description.fil
Fil: Fernando, Albericio. Universidad de Barcelona; España. University of KwaZulu-Natal; Sudáfrica. Centro de Investigación Biomédica en Red de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina; España. Institut de Recerca Biomèdica; España  
dc.description.fil
Fil: Simonetta, Arturo Carlos. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Departamento de Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lajmanovich, Rafael Carlos. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Escuela Superior de Sanidad; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tonarelli, Georgina Guadalupe. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Química Organica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Natural Products  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/ 10.1021/np4009317  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np4009317