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dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2017-12-18T19:41:49Z  
dc.date.issued
2014-11  
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Salgado, Pablo Rodrigo; Drago, Silvina Rosa; Mauri, Adriana Noemi; Effect of glycerol and Ca+² addition on physicochemical properties of edible carrageenan/porphyran based films obtained from Pyropia columbina red seaweed; Springer; Journal of Applied Phycology; 27; 4; 11-2014; 1699-1708  
dc.identifier.issn
0921-8971  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/30935  
dc.description.abstract
The aim of this work was to study the effect of glycerol and Ca+2 addition on physicochemical properties of phycocolloids (carrageenans/porphyrans) based films obtained from Pyropia columbina aqueous fraction. Films were formed by casting from aqueous dispersions of phycocolloids-enriched fraction (P) with different levels of glycerol (0, 12.5 and 25 g/100 g dry solid) and the optional addition of Ca+2 (16 g/100 g dry solid), yielding 6 formulations according to a multi-factorial design (P, PG1, PG2, PCa, PCaG1 and PCaG2). All films were homogeneous, flexible and slightly greenish. Moisture content, water solubility and water vapor permeability of films were significantly increased by adding glycerol to the formulation (11%, 12% and 6%, respectively). Increasing glycerol content in formulations (12.5 to 25 g/100 g dry solid), allow obtaining more stretchable but less resistant films (with less tensile strength and elastic modulus) than those produced without plasticizer (P). Ca+2 addition masked glycerol effect in some properties (water solubility and water vapor permeability), but in others, the effect of Ca+2 was added to the plasticizer glycerol effect (mechanical properties). Ca+2 could stabilize the three-dimensional structure of P phycocolloids by interactions between sulfate groups, promote water retention and open film structure. Use of these additives yielded films from Pyropia columbina with a wide range of mechanical properties, thus extending the scope of these materials  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Edible Films  
dc.subject
Red Seaweeds  
dc.subject
Phycocolloids  
dc.subject
Calcium  
dc.subject
Plasticizers  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of glycerol and Ca+² addition on physicochemical properties of edible carrageenan/porphyran based films obtained from Pyropia columbina red seaweed  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-18T15:06:09Z  
dc.identifier.eissn
1573-5176  
dc.journal.volume
27  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1699-1708  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Dordrecht  
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Phycology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007/s10811-014-0449-5/fulltext.html  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10811-014-0449-5