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dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2017-12-18T19:41:49Z
dc.date.issued
2014-11
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Salgado, Pablo Rodrigo; Drago, Silvina Rosa; Mauri, Adriana Noemi; Effect of glycerol and Ca+² addition on physicochemical properties of edible carrageenan/porphyran based films obtained from Pyropia columbina red seaweed; Springer; Journal of Applied Phycology; 27; 4; 11-2014; 1699-1708
dc.identifier.issn
0921-8971
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/30935
dc.description.abstract
The aim of this work was to study the effect of glycerol and Ca+2 addition on physicochemical properties of phycocolloids (carrageenans/porphyrans) based films obtained from Pyropia columbina aqueous fraction. Films were formed by casting from aqueous dispersions of phycocolloids-enriched fraction (P) with different levels of glycerol (0, 12.5 and 25 g/100 g dry solid) and the optional addition of Ca+2 (16 g/100 g dry solid), yielding 6 formulations according to a multi-factorial design (P, PG1, PG2, PCa, PCaG1 and PCaG2). All films were homogeneous, flexible and slightly greenish. Moisture content, water solubility and water vapor permeability of films were significantly increased by adding glycerol to the formulation (11%, 12% and 6%, respectively). Increasing glycerol content in formulations (12.5 to 25 g/100 g dry solid), allow obtaining more stretchable but less resistant films (with less tensile strength and elastic modulus) than those produced without plasticizer (P). Ca+2 addition masked glycerol effect in some properties (water solubility and water vapor permeability), but in others, the effect of Ca+2 was added to the plasticizer glycerol effect (mechanical properties). Ca+2 could stabilize the three-dimensional structure of P phycocolloids by interactions between sulfate groups, promote water retention and open film structure. Use of these additives yielded films from Pyropia columbina with a wide range of mechanical properties, thus extending the scope of these materials
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Edible Films
dc.subject
Red Seaweeds
dc.subject
Phycocolloids
dc.subject
Calcium
dc.subject
Plasticizers
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of glycerol and Ca+² addition on physicochemical properties of edible carrageenan/porphyran based films obtained from Pyropia columbina red seaweed
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-12-18T15:06:09Z
dc.identifier.eissn
1573-5176
dc.journal.volume
27
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1699-1708
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Dordrecht
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Applied Phycology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007/s10811-014-0449-5/fulltext.html
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10811-014-0449-5
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