Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bryk, Gabriel  
dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi  
dc.contributor.author
Pellegrini, Gretel Gisela  
dc.contributor.author
Mandalunis, Patricia Mónica  
dc.contributor.author
Rio, Maria Esther  
dc.contributor.author
Pita Martín de Portela, María Luz  
dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi  
dc.date.available
2017-12-15T19:19:45Z  
dc.date.issued
2014-09  
dc.identifier.citation
Bryk, Gabriel; Zeni, Susana Noemi; Pellegrini, Gretel Gisela; Mandalunis, Patricia Mónica; Rio, Maria Esther; et al.; Effect of a combination GOS/FOS® prebiotic mixture and interaction with calcium intake on mineral absorption and bone parameters in growing rats; Springer Heidelberg; European Journal of Nutrition; 54; 6; 9-2014; 913-923  
dc.identifier.issn
1436-6207  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/30800  
dc.description.abstract
AIM: Increasing calcium intake is the most effective strategy for avoiding Ca deficit. However, if intake remains inadequate, improving Ca absorption becomes an important tool to optimize Ca homeostasis and bone health. PURPOSE: The effect of a mixture of GOS/FOS(®) 9:1 added to a normal- or low-Ca diets on Ca absorption and bone mineralization, density and structure was investigated, in a model of growing rats. Several colonic parameters to help support the findings were also evaluated. RESULTS: Weanling Wistar rats received one of the four experimental AIN-93G diets: C5: 0.5% Ca; C3: 0.3% Ca; P5: 0.5% Ca + 5.3% GOS/FOS(®); P3: 0.3% Ca + 5.3% GOS/FOS(®) until 50 days (T = 50). At T = 50, lactobacillus and cecum weights were higher, whereas cecum pH was lower in P5 and P3 versus C5 and C3 (p < 0.001). At T = 50, fecal Ca, Mg and P were lower and their absorptions (mg/dL) were higher in P5 and P3 versus C5 and C3, respectively (p < 0.05). Ca, Mg and P absorption % was higher in P5 and P3 versus C5 and C3 (p < 0.001). Femur Ca and P content, bone mineral content, trabecular bone mineral density, tibia length, bone volume, osteoblast surface, stiffness and elastic modulus were higher in P5 and P3 versus C5 and C3 (p < 0.05). Despite the lower Ca content, P3 group reached similar values than C5 in all these latter parameters. CONCLUSIONS: Supplementing diets with the GOS/FOS(®) mixture increased bone mineralization, density and structure due to an increase in Ca, P and Mg absorptions. Thus, this prebiotic mixture may help to improve bone development in a period of high calcium requirements.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Heidelberg  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Galacto-Oligosaccharides  
dc.subject
Calcium Intake  
dc.subject
Bone  
dc.subject
Diet  
dc.subject
Calcium Absorption  
dc.subject
Calcium Retention  
dc.subject
Fructo-Oligosaccharides  
dc.subject
Growing Rats  
dc.subject
Growth Plate Cartilage  
dc.subject.classification
Fisiología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Effect of a combination GOS/FOS® prebiotic mixture and interaction with calcium intake on mineral absorption and bone parameters in growing rats  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-15T14:57:32Z  
dc.identifier.eissn
1436-6215  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
913-923  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Heidelberg  
dc.description.fil
Fil: Bryk, Gabriel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Bioquímica General y Bucal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellegrini, Gretel Gisela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Bioquímica General y Bucal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mandalunis, Patricia Mónica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Histología y Embriología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rio, Maria Esther. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pita Martín de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Sanidad Nutrición Bromatología y Toxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-014-0768-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00394-014-0768