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dc.contributor.author
Bryk, Gabriel

dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi

dc.contributor.author
Pellegrini, Gretel Gisela

dc.contributor.author
Mandalunis, Patricia Mónica

dc.contributor.author
Rio, Maria Esther

dc.contributor.author
Pita Martín de Portela, María Luz

dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi

dc.date.available
2017-12-15T19:19:45Z
dc.date.issued
2014-09
dc.identifier.citation
Bryk, Gabriel; Zeni, Susana Noemi; Pellegrini, Gretel Gisela; Mandalunis, Patricia Mónica; Rio, Maria Esther; et al.; Effect of a combination GOS/FOS® prebiotic mixture and interaction with calcium intake on mineral absorption and bone parameters in growing rats; Springer Heidelberg; European Journal of Nutrition; 54; 6; 9-2014; 913-923
dc.identifier.issn
1436-6207
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/30800
dc.description.abstract
AIM: Increasing calcium intake is the most effective strategy for avoiding Ca deficit. However, if intake remains inadequate, improving Ca absorption becomes an important tool to optimize Ca homeostasis and bone health.
PURPOSE: The effect of a mixture of GOS/FOS(®) 9:1 added to a normal- or low-Ca diets on Ca absorption and bone mineralization, density and structure was investigated, in a model of growing rats. Several colonic parameters to help support the findings were also evaluated.
RESULTS: Weanling Wistar rats received one of the four experimental AIN-93G diets: C5: 0.5% Ca; C3: 0.3% Ca; P5: 0.5% Ca + 5.3% GOS/FOS(®); P3: 0.3% Ca + 5.3% GOS/FOS(®) until 50 days (T = 50). At T = 50, lactobacillus and cecum weights were higher, whereas cecum pH was lower in P5 and P3 versus C5 and C3 (p < 0.001). At T = 50, fecal Ca, Mg and P were lower and their absorptions (mg/dL) were higher in P5 and P3 versus C5 and C3, respectively (p < 0.05). Ca, Mg and P absorption % was higher in P5 and P3 versus C5 and C3 (p < 0.001). Femur Ca and P content, bone mineral content, trabecular bone mineral density, tibia length, bone volume, osteoblast surface, stiffness and elastic modulus were higher in P5 and P3 versus C5 and C3 (p < 0.05). Despite the lower Ca content, P3 group reached similar values than C5 in all these latter parameters.
CONCLUSIONS: Supplementing diets with the GOS/FOS(®) mixture increased bone mineralization, density and structure due to an increase in Ca, P and Mg absorptions. Thus, this prebiotic mixture may help to improve bone development in a period of high calcium requirements.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Heidelberg

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Galacto-Oligosaccharides
dc.subject
Calcium Intake
dc.subject
Bone
dc.subject
Diet
dc.subject
Calcium Absorption
dc.subject
Calcium Retention
dc.subject
Fructo-Oligosaccharides
dc.subject
Growing Rats
dc.subject
Growth Plate Cartilage
dc.subject.classification
Fisiología

dc.subject.classification
Medicina Básica

dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD

dc.title
Effect of a combination GOS/FOS® prebiotic mixture and interaction with calcium intake on mineral absorption and bone parameters in growing rats
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-12-15T14:57:32Z
dc.identifier.eissn
1436-6215
dc.journal.volume
54
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
913-923
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Heidelberg
dc.description.fil
Fil: Bryk, Gabriel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Bioquímica General y Bucal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pellegrini, Gretel Gisela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Bioquímica General y Bucal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mandalunis, Patricia Mónica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Histología y Embriología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rio, Maria Esther. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pita Martín de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Sanidad Nutrición Bromatología y Toxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.journal.title
European Journal of Nutrition

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-014-0768-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00394-014-0768
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