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dc.contributor.author
Cimolai, María Cecilia  
dc.contributor.author
Vanasco, Virginia  
dc.contributor.author
Marchini, Timoteo Oscar  
dc.contributor.author
Magnani, Natalia Daniela  
dc.contributor.author
Evelson, Pablo Andrés  
dc.contributor.author
Alvarez, Silvia  
dc.date.available
2017-12-14T17:40:49Z  
dc.date.issued
2014-09  
dc.identifier.citation
Cimolai, María Cecilia; Vanasco, Virginia; Marchini, Timoteo Oscar; Magnani, Natalia Daniela; Evelson, Pablo Andrés; et al.; α-Lipoic acid protects kidney from oxidative stress and mitochondrial dysfunction associated to inflammatory conditions; Royal Society of Chemistry; Food and Function; 5; 12; 9-2014; 3143-3150  
dc.identifier.issn
2042-6496  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/30634  
dc.description.abstract
An adequate redox status is important for maintaining mitochondrial function in inflammatory conditions. The aim of this work was to evaluate the effects of α-lipoic acid (LA) in kidney oxidative metabolism and mitochondrial function in lipopolysaccharide (LPS) treated rats. Sprague-Dawley rats (female, 45 ± 5 days old) were treated with LPS (10 mg/kg) and/or LA (100 mg/kg). LA prevented the 1.2 fold increase in NO production, decreased (30-40%) mitochondrial complex I-III and IV activities, and decreased (26%) membrane potential and cardiolipin oxidation (76%) observed in LPS-treated animals. No differences were observed in mitochondrial O2 consumption, mitochondrial complex II-III activity, and ATP production when LPS group was compared to LA+LPS group. Based on the improvement of the mitochondrial function, decreased production of mitochondrial NO and restoration of cardiolipin levels, this work provides new evidence that α-lipoic acid protects kidney from oxidative stress and mitochondrial dysfunction.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Α-Lipoic Acid  
dc.subject
Inflammation  
dc.subject
Oxidative Metabolism  
dc.subject
Kidney  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
α-Lipoic acid protects kidney from oxidative stress and mitochondrial dysfunction associated to inflammatory conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-14T13:48:33Z  
dc.identifier.eissn
2042-650X  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
3143-3150  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Cimolai, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vanasco, Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marchini, Timoteo Oscar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magnani, Natalia Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Evelson, Pablo Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.journal.title
Food and Function  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/C4FO00489B  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2014/FO/C4FO00489B#!divAbstract