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dc.contributor.author
Gili, Renato Daniel  
dc.contributor.author
Palavecino, Pablo Martín  
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.date.available
2017-12-06T18:24:28Z  
dc.date.issued
2017-01  
dc.identifier.citation
Gili, Renato Daniel; Palavecino, Pablo Martín; Penci, Maria Cecilia; Martinez, Marcela Lilian; Ribotta, Pablo Daniel; Wheat germ stabilization by infrared radiation; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 54; 1; 1-2017; 71-81  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/29854  
dc.description.abstract
Wheat germ has an important enzymatic activity, being lipases the enzymes which cause the highest impact in the reduction of shelf life. The objective of this study was to evaluate the effects of infrared radiation on wheat germ stabilization in an attempt to extend the shelf life. The effects of treatment time, gap (sample distance to IR emitters) and infrared radiation intensity on wheat germ were analyzed through response surface methodology. Final moisture content, final temperature, color of germ and germ oil quality parameters: free fatty acid content changes and total tocopherol content were the responses evaluated using a Box-Behnken design. A combination of an infrared radiation intensity of 4800 W/m2, a 3 min treatment and 0.2 m emitter-sample distance were the best processing condition to stabilize the wheat germ without significantly reduction of the tocopherol content. A confirmatory experiment was conducted with these optimal conditions, and the heat-treated and raw germ samples were stored for 90 days at room temperature in three layer packages to protect them against light and oxygen. The oil quality parameters indicated that the raw germ had a shelf-life of about 15 days, with the heat-treated wheat germ maintaining its quality for at least 90 days under these stored conditions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Infrared Radiation  
dc.subject
Lipase  
dc.subject
Tocopherol  
dc.subject
Wheat Germ  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Wheat germ stabilization by infrared radiation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-10-19T20:42:47Z  
dc.identifier.eissn
0975-8402  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
71-81  
dc.journal.pais
India  
dc.journal.ciudad
Mysore  
dc.description.fil
Fil: Gili, Renato Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palavecino, Pablo Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-016-2437-z?wt_mc=Internal.Event.1.SEM.ArticleAuthorOnlineFirst  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s13197-016-2437-z