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dc.contributor.author
Gili, Renato Daniel
dc.contributor.author
Palavecino, Pablo Martín
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.date.available
2017-12-06T18:24:28Z
dc.date.issued
2017-01
dc.identifier.citation
Gili, Renato Daniel; Palavecino, Pablo Martín; Penci, Maria Cecilia; Martinez, Marcela Lilian; Ribotta, Pablo Daniel; Wheat germ stabilization by infrared radiation; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 54; 1; 1-2017; 71-81
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/29854
dc.description.abstract
Wheat germ has an important enzymatic activity, being lipases the enzymes which cause the highest impact in the reduction of shelf life. The objective of this study was to evaluate the effects of infrared radiation on wheat germ stabilization in an attempt to extend the shelf life. The effects of treatment time, gap (sample distance to IR emitters) and infrared radiation intensity on wheat germ were analyzed through response surface methodology. Final moisture content, final temperature, color of germ and germ oil quality parameters: free fatty acid content changes and total tocopherol content were the responses evaluated using a Box-Behnken design. A combination of an infrared radiation intensity of 4800 W/m2, a 3 min treatment and 0.2 m emitter-sample distance were the best processing condition to stabilize the wheat germ without significantly reduction of the tocopherol content. A confirmatory experiment was conducted with these optimal conditions, and the heat-treated and raw germ samples were stored for 90 days at room temperature in three layer packages to protect them against light and oxygen. The oil quality parameters indicated that the raw germ had a shelf-life of about 15 days, with the heat-treated wheat germ maintaining its quality for at least 90 days under these stored conditions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Infrared Radiation
dc.subject
Lipase
dc.subject
Tocopherol
dc.subject
Wheat Germ
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Wheat germ stabilization by infrared radiation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-10-19T20:42:47Z
dc.identifier.eissn
0975-8402
dc.journal.volume
54
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
71-81
dc.journal.pais
India
dc.journal.ciudad
Mysore
dc.description.fil
Fil: Gili, Renato Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palavecino, Pablo Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-016-2437-z?wt_mc=Internal.Event.1.SEM.ArticleAuthorOnlineFirst
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s13197-016-2437-z
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