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dc.contributor.author
Serra, Diego
dc.contributor.author
Bosch, María Alejandra
dc.contributor.author
Russo, Daniela Marta
dc.contributor.author
Rodriguez, Maria Elena
dc.contributor.author
Zorreguieta, Ángeles
dc.contributor.author
Schmitt, Juergen
dc.contributor.author
Naumann, Dieter
dc.contributor.author
Yantorno, Osvaldo Miguel
dc.date.available
2017-11-28T17:57:44Z
dc.date.issued
2007-01
dc.identifier.citation
Serra, Diego; Bosch, María Alejandra; Russo, Daniela Marta; Rodriguez, Maria Elena; Zorreguieta, Ángeles; et al.; Continuous nondestructive monitoring of Bordetella pertussis biofilms by Fourier transform infrared spectroscopy and other corroborative techniques; Springer Heidelberg; Analytical and Bioanalytical Chemistry; 387; 5; 1-2007; 1759-1767
dc.identifier.issn
1618-2642
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/29223
dc.description.abstract
This work describes the application of several analytical techniques to characterize the development of Bordetella pertussis biofilms and to examine, in particular, the contribution of virulence factors in this development. Growth of surface-attached virulent and avirulent B. pertussis strains was monitored in continuous-flow chambers by techniques such as the crystal violet method, and nondestructive methodologies like fluorescence microscopy and Fourier transform (FT) IR spectroscopy. Additionally, B. pertussis virulent and avirulent strains expressing green fluorescent protein were grown adhered to the base of a glass chamber of 1-microm thickness. Three-dimensional images of mature biofilms, acquired by confocal laser scanning microscopy, were quantitatively analysed by means of the computer program COMSTAT. Our results indicate that only the virulent (Bvg(+)) phase of B. pertussis is able to attach to surfaces and develop a mature biofilm. In the virulent phase these bacteria are capable of producing a biofilm consisting of microcolonies of approximately 200 microm in diameter and 24 microm in depth. FTIR spectroscopy allowed us not only to follow the dynamics of biofilm growth through specific biomass and biofilm marker absorption bands, but also to monitor the maturation of the biofilm by means of the increase of the carbohydrate-to-protein ratio.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Heidelberg
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Bordetella Pertussis
dc.subject
Biofilm Structure
dc.subject
Image Analysis
dc.subject
Quantification
dc.subject
Fourier Transform Ir Spectroscopy
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Continuous nondestructive monitoring of Bordetella pertussis biofilms by Fourier transform infrared spectroscopy and other corroborative techniques
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-11-24T14:40:09Z
dc.identifier.eissn
1618-2650
dc.journal.volume
387
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
1759-1767
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Heidelberg
dc.description.fil
Fil: Serra, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bosch, María Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Russo, Daniela Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zorreguieta, Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schmitt, Juergen. Synthon GmbH; Alemania
dc.description.fil
Fil: Naumann, Dieter. Robert Koch Institut; Alemania
dc.description.fil
Fil: Yantorno, Osvaldo Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.journal.title
Analytical and Bioanalytical Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00216-006-1079-9
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s00216-006-1079-9
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