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dc.contributor.author
Serra, Diego  
dc.contributor.author
Bosch, María Alejandra  
dc.contributor.author
Russo, Daniela Marta  
dc.contributor.author
Rodriguez, Maria Elena  
dc.contributor.author
Zorreguieta, Ángeles  
dc.contributor.author
Schmitt, Juergen  
dc.contributor.author
Naumann, Dieter  
dc.contributor.author
Yantorno, Osvaldo Miguel  
dc.date.available
2017-11-28T17:57:44Z  
dc.date.issued
2007-01  
dc.identifier.citation
Serra, Diego; Bosch, María Alejandra; Russo, Daniela Marta; Rodriguez, Maria Elena; Zorreguieta, Ángeles; et al.; Continuous nondestructive monitoring of Bordetella pertussis biofilms by Fourier transform infrared spectroscopy and other corroborative techniques; Springer Heidelberg; Analytical and Bioanalytical Chemistry; 387; 5; 1-2007; 1759-1767  
dc.identifier.issn
1618-2642  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/29223  
dc.description.abstract
This work describes the application of several analytical techniques to characterize the development of Bordetella pertussis biofilms and to examine, in particular, the contribution of virulence factors in this development. Growth of surface-attached virulent and avirulent B. pertussis strains was monitored in continuous-flow chambers by techniques such as the crystal violet method, and nondestructive methodologies like fluorescence microscopy and Fourier transform (FT) IR spectroscopy. Additionally, B. pertussis virulent and avirulent strains expressing green fluorescent protein were grown adhered to the base of a glass chamber of 1-microm thickness. Three-dimensional images of mature biofilms, acquired by confocal laser scanning microscopy, were quantitatively analysed by means of the computer program COMSTAT. Our results indicate that only the virulent (Bvg(+)) phase of B. pertussis is able to attach to surfaces and develop a mature biofilm. In the virulent phase these bacteria are capable of producing a biofilm consisting of microcolonies of approximately 200 microm in diameter and 24 microm in depth. FTIR spectroscopy allowed us not only to follow the dynamics of biofilm growth through specific biomass and biofilm marker absorption bands, but also to monitor the maturation of the biofilm by means of the increase of the carbohydrate-to-protein ratio  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Heidelberg  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bordetella Pertussis  
dc.subject
Biofilm Structure  
dc.subject
Image Analysis  
dc.subject
Quantification  
dc.subject
Fourier Transform Ir Spectroscopy  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Continuous nondestructive monitoring of Bordetella pertussis biofilms by Fourier transform infrared spectroscopy and other corroborative techniques  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-11-24T14:40:09Z  
dc.identifier.eissn
1618-2650  
dc.journal.volume
387  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1759-1767  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Heidelberg  
dc.description.fil
Fil: Serra, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bosch, María Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Russo, Daniela Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zorreguieta, Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schmitt, Juergen. Synthon GmbH; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Naumann, Dieter. Robert Koch Institut; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Yantorno, Osvaldo Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Analytical and Bioanalytical Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00216-006-1079-9  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s00216-006-1079-9