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dc.contributor.author
Romero, Stella Maris
dc.contributor.author
Comerio, Ricardo M.
dc.contributor.author
Larumbe, Ada Gabriela
dc.contributor.author
Ritieni, A.
dc.contributor.author
Vaamonde, Graciela
dc.contributor.author
Fernández Pinto, Virginia Elena
dc.date.available
2017-11-28T13:40:24Z
dc.date.issued
2005-07-27
dc.identifier.citation
Romero, Stella Maris; Comerio, Ricardo M.; Larumbe, Ada Gabriela; Ritieni, A.; Vaamonde, Graciela; et al.; Toxigenic fungi isolated from dried vine fruits in Argentina; Elsevier; International Journal of Food Microbiology; 104; 1; 27-7-2005; 43-49
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/29197
dc.description.abstract
To evaluate the potential for mycotoxin production by fungi in dried vine fruits, the mycobiota was determined both before and after surface disinfection. Predominant genera were Aspergillus (50.2%), Eurotium (21.4%) and Penicillium (13.5%). Aspergillus section Nigri (“black aspergilli”) were isolated with relatively high frequency. Aspergillus niger was the most common species but only 3 of 293 isolates screened were ochratoxin A (OTA) producers. Aspergillus carbonarius was less common but 96% of 48 strains screened were ochratoxigenic. OTA was not produced by A. japonicus. Other toxigenic fungi detected were A. ochraceus (3 strains produced OTA), Aspergillus flavus (5 strains produced cyclopiazonic acid but not aflatoxins), P. citrinum (19 strains were strong citrinin producers) and Alternaria alternata (15 strains were producers of tenuazonic acid, alternariol and alternariol methyl ether). In spite of the high incidence of A. carbonarius capable of producing OTA, low levels of this toxin were detected in the samples analysed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Dried Vine Fruits
dc.subject
Toxigenic Fungi
dc.subject
Black Aspergilli
dc.subject
Ochratoxin
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Toxigenic fungi isolated from dried vine fruits in Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-11-03T20:14:07Z
dc.identifier.eissn
1879-3460
dc.journal.volume
104
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
43-49
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Romero, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Comerio, Ricardo M.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Larumbe, Ada Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ritieni, A.. Università degli Studi di Napoli Federico II; Italia
dc.description.fil
Fil: Vaamonde, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández Pinto, Virginia Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160505002333
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2005.04.001
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