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dc.contributor.author
Romero, Stella Maris  
dc.contributor.author
Comerio, Ricardo M.  
dc.contributor.author
Larumbe, Ada Gabriela  
dc.contributor.author
Ritieni, A.  
dc.contributor.author
Vaamonde, Graciela  
dc.contributor.author
Fernández Pinto, Virginia Elena  
dc.date.available
2017-11-28T13:40:24Z  
dc.date.issued
2005-07-27  
dc.identifier.citation
Romero, Stella Maris; Comerio, Ricardo M.; Larumbe, Ada Gabriela; Ritieni, A.; Vaamonde, Graciela; et al.; Toxigenic fungi isolated from dried vine fruits in Argentina; Elsevier; International Journal of Food Microbiology; 104; 1; 27-7-2005; 43-49  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/29197  
dc.description.abstract
To evaluate the potential for mycotoxin production by fungi in dried vine fruits, the mycobiota was determined both before and after surface disinfection. Predominant genera were Aspergillus (50.2%), Eurotium (21.4%) and Penicillium (13.5%). Aspergillus section Nigri (“black aspergilli”) were isolated with relatively high frequency. Aspergillus niger was the most common species but only 3 of 293 isolates screened were ochratoxin A (OTA) producers. Aspergillus carbonarius was less common but 96% of 48 strains screened were ochratoxigenic. OTA was not produced by A. japonicus. Other toxigenic fungi detected were A. ochraceus (3 strains produced OTA), Aspergillus flavus (5 strains produced cyclopiazonic acid but not aflatoxins), P. citrinum (19 strains were strong citrinin producers) and Alternaria alternata (15 strains were producers of tenuazonic acid, alternariol and alternariol methyl ether). In spite of the high incidence of A. carbonarius capable of producing OTA, low levels of this toxin were detected in the samples analysed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Dried Vine Fruits  
dc.subject
Toxigenic Fungi  
dc.subject
Black Aspergilli  
dc.subject
Ochratoxin  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Toxigenic fungi isolated from dried vine fruits in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-11-03T20:14:07Z  
dc.identifier.eissn
1879-3460  
dc.journal.volume
104  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
43-49  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Romero, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Comerio, Ricardo M.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Larumbe, Ada Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ritieni, A.. Università degli Studi di Napoli Federico II; Italia  
dc.description.fil
Fil: Vaamonde, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández Pinto, Virginia Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160505002333  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2005.04.001